Dvadsiata štvrtá otázka

Inštitúcie Európskej únie majú podľa Lisabonskej zmluvy viesť dialóg s občanmi. Národné inštitúcie sa však často tvária, že ich sa toto ustanovenie netýka. Alebo za dialóg s verejnosťou vydávajú stretnutia s elitnými hráčmi.

28.04.2014 22:00
debata

Ak sa otvára diskusia o závažnej téme, informácia o tom je málokedy patrične verejná. Nehovoriac o pravidlách spracovania pripomienok. Čas vyčlenený na verejné konzultovanie je často výsmešne krátky. Utópiou je podpora občanov, ktorí nemôžu mávnuť rukou nad cenou cestovného, pri účasti na konzultačných akciách.

O európskych inštitúciách v užšom zmysle rozhodne neplatí, že v tejto otázke vodu kážu a víno pijú. Naopak. Európska komisia sa na občana obracia častejšie ako hociktorá národná vláda. Tvorcom OP Efektívna verejná správa by stačilo kopírovať európsky systém podpory dialógu s občanmi, aby zvýšili jeho domácu úroveň.

Napríklad podporu sietí mimovládok, ktoré pomáhajú organizovať konzultácie o pripravovaných politikách so znevýhodnenými občanmi. A udržiavať povedomie o princípoch a hodnotách Charty základných práv Európskej únie, ktoré pomaly zapadajú prachom.

Príkladná je aj organizácia verejných konzultácií. Na rozdiel od domácich „dialógov“, v ktorých verejnosť zväčša dostáva na vyjadrenie hotovú vec, alebo je pozvaná na nezáväzné ľapotanie, tu sa na konzultovanie predkladajú návrhy súradníc budúceho opatrenia, a zároveň sa ponecháva možnosť nastoľovať aj nové témy.

Európska komisia v týchto dňoch otvorila konzultáciu o možných usmerneniach pre integrované systémy ochrany dieťaťa. Ochrana detí je síce žiarlivo strážená národná vec, no pri súčasnej miere migrácie a rozdelení rodín aj národniar uzná potrebu európskej koordinácie. Konzultácia potrvá 12 týždňov a možno sa do nej zapojiť aj v slovenčine.

Slovenská sieť proti chudobe sa do konzultácie zapojí, aj keď priamo neplní úlohu pri ochrane detí. Vieme však, že hoci riziko chudoby na Slovensku výrazne rastie s počtom detí v rodine, rodinné politiky hľadia na viacdetné rodiny cez prsty.

V bytovej politike je kritériom príjem, nie deti. Chudoba rozbíja rodinu. Čerstvý je prípad z Veľkého Krtíša. Po maminom odchode za prácou do Čiech (východisko z núdze a dlhov) otec v byte bez elektriny nezvládol opateru troch malých detí. Matka je už späť, no deti jej z Krízového centra nevrátili. Domov pôjdu, až keď si rodina nájde primerané bývanie.

Aby sa to podarilo, aspoň jeden rodič si musí nájsť prácu. Želajte si zázrak. Podľa marcovej štatistiky Ústredia práce je v okrese 65 voľných pracovných miest. Uchádzačov o prácu je 5 614. Nožnice medzi počtom ľudí bez práce a počtom voľných pracovných miest sú podobne otvorené aj v susedných okresoch.

V dotazníku, ktorý usmerňuje verejnú konzultáciu, nie je žiadna otázka o chudobe. Otázka č. 24 je však otvorená a pýta sa na iné oblasti, v ktorých by EÚ mohla podporovať vnútroštátne systémy ochrany dieťaťa a cezhraničnú spoluprácu. Tu je miesto na priznanie, že ochrana detí u nás kríva. A zvlášť je mizerná v podpore práva na uspokojujúce životné podmienky a práva na bezpečnú strechu nad hlavou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #neziskovky #chudoba