S klapkami na očiach

Vlády v Bratislave sa už dlho snažia o lacnejší štát. Robia to najmä znižovaním počtu zamestnancov, ktorí slúžia občanom. Dôsledkom je preťaženie pracovníkov priameho kontaktu, nervóznejší a formálnejší prístup k občanom a ďalšie dôvody na nespokojnosť so štátnou byrokraciou.

19.05.2014 22:00
debata

Ministerstvo financií chce zlacniť štát iným spôsobom. Z eurofondov chce zaplatiť prepojenie všetkých platieb, ktoré idú z verejných zdrojov. Občanovi stelesní integrovaný systém platieb platobná karta. Tá má odstrániť vysoké režijné náklady pri platbách v hotovosti. Podľa štatistík náklady na administráciu predstavujú okolo troch percent všetkých výdavkov na sociálnu ochranu. Zhruba toľko, čo výdavky na dávky pomoci v hmotnej núdzi. Znížia karty tento výdavok?

Integrovaný systém má zlepšiť prehľad o platbách občanovi. Nič proti tomu. Do rozličných dlaňoviek však svetlo nevnesie. Analytik, ktorý chce pozerať do účtov sociálne odkázaných cez toto integrované „kukátko“, sa aj tak nedozvie, koľko domácnosť získava z verejných zdrojov. Veď časť podpory ako zľavy na ubytovaní v internátoch či stravovanie žiakov v núdzi ide priamo poskytovateľom služby. Ministerstvo financií uznáva, že vec musí dôkladne preskúmať. Plánovaná analýza však nezahŕňa otázku, či karty uľahčia život domácnostiam, kde sa ráta s každým eurom. Ani ako ich zasiahne zmieňované obmedzenie výberu z bankomatov a prevodov na iný účet či „parametrizácia“ výdavkov hradených kartou. Parametrizáciou výdavkov sa nenápadne označuje obmedzenie toho, čo si budú môcť kúpiť ľudia na sociálnych dávkach. Pod touto hlavičkou sa do dokumentu vpašoval nápad Lucie Nicholsonovej kontrolovať cez zavedenie a nastavenie platobných kariet výdavky chudobných domácností.

Nicholsonová ešte ako štátna tajomníčka zaň čelila tvrdej kritike od ľudskoprávnych aktivistov. Aj terénni sociálni pracovníci argumentovali, že v malých vidieckych obchodoch sa nedá platiť kartou. Rovnako je to i s pojazdnými predajňami, ktoré prinášajú do chudobných oblastí lacné potraviny. A s výdavkami spojenými so školou či s cestovným.

Materiál zakrýva svoj administrátorský svetonázor floskulami o tom, že integrované platby na kartu ľuďom uľahčia informovanie ako získať niektorú z dávok. Kúsok plastu prístup k informáciám určite nezlepší. Ťažko si predstaviť, že avizované zatriedenie poberateľov dávok do unifikovaných skupín podľa spôsobu hospodárenia s poberanou podporou zlepší kvalitu služieb pre občana.

Zmienky dokumentu o efektívnejšej terénnej sociálnej práci naznačujú, že „kukátkom“ do finančnej situácie odkázaných budú môcť disponovať aj nižšie úrovne verejnej správy. Presne tak, ako to plánovala i veľká sestra Nicholsonová. Chce to mať riadne klapky na očiach, aby sme zdokonalený dohľad nad občanmi považovali za zlepšenie služby, ktorú im štát poskytuje. Takéto klapky si možno ľahko vyrobiť, ak analýzu vplyvov zúžime na fiškálne a administratívne otázky a o dôsledky pre občana, jeho slobodu a sebaúctu sa systémovo nezaujímame.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanci