Starostovské maturity

Slovenská spoločnosť sa dostala do neľahkého obdobia svojho prudkého vývinu vo všetkých smeroch. Už nielen vláda, príslušné inštitúcie, ale aj mnohí spoluobčania si kladú otázku, či ľudia, ktorí spoločnosť vedú a riadia, by nemali mať aj nejaké vzdelanie.

30.05.2014 22:00
debata (1)

Pritom každý vie, že spoločnosť pre vzdelanie, a najmä pre žiakov a učiteľov, robí úplne všetko. Napríklad ich nepretržite upozorňuje, že sú sprostí, že až toľko škôl netreba, že ťažko sa v živote uplatnia najmä s vysokoškolským vzdelaním, o základnom a strednom v tejto súvislosti už ani nehovoriac. Netreba nám profesorov! Netreba nám docentov! Ani iných učiteľov veru až toľko netreba!

Najlepšie by azda všetci urobili, keby sa učili progresívnymi a lacnejšími rýchlymi formami, teda napríklad pomocou tzv. e-learningu. Ide o formu vzdelávania cez osobný počítač, pri ktorom nemá žiak ani potuchy o učiteľovi, učiteľ o žiakovi, ale za pár týždňov internetovej komunikácie obidvaja spoľahlivo získajú celkom odlišnú predstavu o predmete spoločného ekonomického záujmu, teda v tomto prípade o predmete výučby.

Je obrovským šťastím, že o tejto forme u nás panuje pomerne presná predstava a našťastie už sme, podľa všetkého, iba na krôčik od jej realizácie. Najlepšie by vraj bolo, keby sa občania pomocou e-learningu naučili pásť kozy, vyrezávať črpáky a spievať trávnice.

Ak sa človek nad tým vážne zamyslí, na dobrý život v modernej spoločnosti už hádam ani viac netreba. Ideálny občan môže v priebehu pasenia kôz (na čerstvom vzduchu) vyrezávať črpák (z domácich surovín). Z črpáka si môže hneď po dobre vykonanej práci vypiť v krčme osviežujúci okolkovaný nápoj, aby potom (ním takpovediac povzbudený) mohol ostatných spoluobčanov obšťastňovať hlasným a precíteným spievaním trávnic hlboko do noci.

Naposledy vraj ministerstvo školstva zistilo istý rozdiel medzi štátnymi a súkromnými školami. Tie súkromné sú vraj akosi bohatšie, čo dosiaľ nikto nepredpokladal, lebo aj o štátnych podnikoch je známe, že plytvajú, o súkromných, že šetria. Preto prechádzajú do súkromnej sféry.

V Banskej Bystrici si to uvedomujú úplne presne. Zrušili tam štátnu Základnú školu Jána Bakossa na Bakossovej ulici, pričom v budove vraj zostáva súkromná škola u Filipa. Ján Bakoss (áno, áno – bol to môj príbuzný, i keď si inak písal priezvisko) bol martýrom slovenského národa. Ako evanjelický kňaz zachránil pred deportáciou mnoho židovských spoluobčanov tým, že ich pokrstil a deti umiestňoval do cirkevných sirotincov. Zúčastnil sa na prípravách SNP, stal sa členom Revolučného národného výboru. Zatklo a popravilo ho gestapo (nemecká tajná polícia!) 31. 1. 1945 v „najslobodnej­šom“ štátnom útvare, ktorý viedol vraj dobrotivý katolícky kňaz Jozef Tiso.

Maturita starostom vždy nepomôže. Veď primátor Banskej Bystrice Mgr. Peter Gogola i predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ing. Mgr. Marian Kotleba majú vysoké školy. Ale napriek tomu si myslím, aspoň vo svetle onoho zrušenia školy, že dobrý e-learning by im nemohol uškodiť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #školy #vzdelanie #starostovia #maturitné skúšky