Štvormetrový luxus

V roku 2013 sa začalo stavať 575 obecných bytov. Úbohé číslo, hoci pre priškrtené obecné rozpočty možno hrdinské. Dobrou správou je, že obecných bytov bude viac, než hovorí štatistika výstavby.

02.06.2014 22:00
debata (1)

Obce si môžu totiž obstarať byty aj kúpou, a to za rovnakých dotačných podmienok, ako keby samy stavali, a táto cesta v minulom roku vysoko prevažovala.

Aj obec Sv. Anton v okrese Banská Štiavnica chcela takto zvýšiť počet obecných bytov. Podľa štvrtkovej Pravdy mienila odkúpiť nízko­energetický dom so štyrmi bytmi, ktorý postavilo občianske združenie Ranč Nádej. Jeho budúci obyvatelia odpracovali na stavbe slušný počet hodín, no nájomníkmi sa nestanú. Obci totiž neschválili štátnu dotáciu. Podľa ministerského hovorcu preto, že sa prekročili povolené náklady (celý projekt stál 98-tisíc eur). Podľa združenia preto, že predpísanú plochu prekročili o štyri štvorcové metre.

Tak, či onak, obec na odkúpenie domu nemá. Dom zostane prázdny a ľudia v chatrčiach. O rok sa žiadosť o dotáciu znovu predloží. Plocha bytov sa nejako zmenší. Tak to bude aj s dôverou tých, čo sa lopotili na vytúženom slušnejšom bývaní. K mimovládnym organizáciám, k obci a obecným bytom. A, samozrejme, k štátu, ak ešte nejakú mali.

Zákony sa musia dodržiavať. No čo s tým, keď zákon o dotáciách na rozvoj bývania zužuje ľudsky dôstojné bývanie na zabezpečenie potreby spánku, odpočinku, prípravy potravy, osobnej hygieny a úschovy osobných vecí. Nemôžeme sa čudovať, že väčšia rodina oderie tesný priestor rýchlo ako deti cvičky. A že ak projekt zohľadní potreby štúdia, stretávania sa s priateľmi, či dokonca súkromia, je priestorovo hýrivý. A diskvalifikuje žiadosť o nenávratnú dotáciu.

Prázdne domy a živorenie v chatrčiach by mali viac poburovať ako prekročené štvorcové metre v sociálnom byte. Nepomer počtu bytov a počtu obyvateľov je na Slovensku obrovský. Napriek tomu na bytovú výstavbu išlo vlani z HDP len 2,1 %. Na porovnanie, v susednom Rakúsku to bol viac než dvojnásobok. V Nemecku či vo Francúzsku takmer trojnásobok. A to sú krajiny, kde je počet bytov na tisíc obyvateľov vyšší ako u nás nie o desiatky bytov, ale o stovky.

Nedostupné bývanie je bolesťou Slovenska. Ak prípady ako prázdny dom v Sv. Antone nepovedú k zmäkčeniu kritérií na dotáciu na obstaranie sociálnych bytov, sektor obecného nájomného bývania a záujem mladých zostať v tejto krajine sotva porastú. Do priazne sa budú pretláčať projekty, ktoré brnkajú na strunu vlastníckych istôt, no pre chudobné rodiny sa stanú väzením. Tak ako s veľkou slávou propagované, dobrovoľníkmi spoza veľkej mláky budované klietky pre dospelých, deti a všetky ich potreby na jednej ploche. V ktorých novinách ešte nebol článok o takzvaných jednopriestorových príbytkoch? Samozrejme, bez slova o tom, že v nich nie je ani štipka civilizovaného súkromia. S odkazom pre frflošov, že ak si chudobná rodina našetrí pár tisíc, môže pristavovať ďalšiu miestnosť.

Propagátori vlastníckeho bývania pre chudobných však mlčia o tom, že zo sociálnych dávok sa nedá šetriť ani len na pohreb. Ale aj o tom je u nás celonárodné ticho.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #byty #dotácie #obce #rozvoj bývania