Rozpadnuté tenisky

Budulovská cesta v Moldave je v zlom stave. Viem to odvtedy, čo sme sa pokúšali vypočítať reálne životné minimum pre rozličné domácnosti žijúce v chudobe.

25.08.2014 22:00
debata (3)

Igor z Moldavy navrhol, aby sme medzi pravidelné výdavky viacdetnej rodiny zarátali topánky. Nezdalo sa nám to. Nové topánky každý mesiac?

Chodíte len po asfalte, preto nechápete. U nás každý mesiac kupujeme aspoň jedny. Keď prší, je u nás veľké blato a tenisky treba stále prať, aby dáko vyzerali. To mokro dlho nevydržia a rozliepajú sa. Chodíme aj v čižmách, ale to sa nedá stále.

Museli sme uznať, že v takých podmienkach je to základná potreba. Nízka dávka v hmotnej núdzi však s častými kúpami topánok nepočíta. Nepostavená cesta k bytovkám vychádza najchudobnejších pekne draho. A nekradne len peniaze. Pre rozmočenú cestu a premokajúce topánky deti z Budulovskej občas nechodia do školy. Bývajú choré. Otcovia a mamky ich bosé alebo v špinavých a mokrých teniskách nepošlú „medzi ľudí“.

Nepostavená cesta na Budulovskej nesťažuje tamojším ľuďom život iba vtedy, keď prší. Zle sa preslávila aj v týchto dňoch, keď stopla konanie hudobného festivalu. Mal sa tam konať piatok na vyjadrenie solidarity s obyvateľmi osady a ako ospravedlnenie za útrapy, ktoré zažili počas vlaňajšej razie kukláčov.

Festival nebude, lebo príjazdová cesta nie je podľa primátora a polície bezpečná. Mnohí tento dôvod považujú za zlomyseľnosť a ukazujú vyčítavo na ministerstvo vnútra a políciu. Je im ľúto, že sa zmarila dobrá vec a solidarita nebude symbolicky vyjadrená. Časť spravodlivého rozhorčenia by sa však mala zmeniť na otázku, prečo stále chýba cesta k bytovkám postaveným pred šiestimi rokmi. Hudba môže na chvíľu symbolicky utvrdiť ľudí z Budulovskej, že sú naši, no chýbajúci chodník, verejné osvetlenie a kaluže namiesto cesty im každý deň hovoria niečo iné.

Netreba veľa pátrania, aby sme prišlo na to, že za prehlbovanie izolácie tamojších obyvateľov má zodpovednosť oveľa širší okruh aktérov ako tí, čo sa spájajú so zmareným festivalom. Dobudovanie cesty a s ňou spojených civilizačných náležitostí malo byť súčasťou Komplexnej lokálnej stratégie Moldava nad Bodvou. Financovať sa malo, ako celá stratégia, z horizontálnej priority štrukturálnych fondov.

Cesta mala byť dokončená už v roku 2012. Bola by, ak by štátna tajomníčka Lucia Nicholsonová nezastavila komplexné stratégie ako podozrivý a rozhadzovačný projekt prvej Ficovej vlády. Bola by, ak by Nicholsonovej myšlienka, že komunitné centrá a s nimi spojená sociálna práca dokážu nahradiť spojenie osád so svetom, neoslnila aj súčasnú vládu.

Nečudujme sa. Verejné prostriedky určené pre nepopulárne komunity sú ochotné šetriť všetky politické strany. Dokonca aj keď ide o darované prostriedky. Výčitky Európskej komisie za nepreinvestované prostriedky na rozvoj marginalizovaných komunít hravo ustoja.

Prostriedky na vybudovanie Budulovskej cesty boli v uplynulom programovom období k dispozícii, no z vôle našich vlád neboli poskytnuté. Čisté topánky sú vraj vizitka slušného človeka. Rozpadnuté tenisky detí z Budulovskej sú však najmä vizitkou tejto a predchádzajúcej vlá­dy.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Moldava nad Bodvou #Budulovská cesta