Škótska whisky a sociálny štát

Termínom „podiel pre anjelov“ sa pri výrobe škótskej whisky označuje objem, ktorý zmizne vplyvom vyparovania počas zrenia v dubových sudoch.

04.09.2014 22:00
debata (1)

Časť zisku, ktorú musíte odovzdať niekomu tam hore. Na rozdiel od neúprosných zákonov fyziky sú však tie ľudské meniteľné. Existujú alternatívy a možnosť voľby.

Pred niekoľkými rokmi som náhodou prepol na kanál vysielajúci prejav Alexa Salmonda na programovej konferencii Škótskej národnej strany. To meno som dovtedy poznal len povrchne z tlače. Mal som predstavu, že jeho strana je niečo ako klub nostalgikov, kde sa spomína na historické bitky za nezávislosť Škótska v 13. storočí, pričom sa zo steny klubovne odlepuje plagát Mela Gibsona, prezlečeného za Statočné srdce Williama Wallacea.

Nič nebolo ďalej od pravdy. Salmondov prejav bol strhujúci svojím apelom na sociálny štát, právo na prácu, bezplatné školstvo či zdravotníctvo. Obhajoval staré dobré princípy, na ktorých stála celá povojnová éra kapitalizmu s ľudskou tvárou. Veľká Británia je dnes krajinou obrovských príjmových nerovností, čoraz viac ľudí sa ocitá v chudobe. Nezávislosť tu nebola predstavená ako cieľ, ale skôr ako prostriedok na vytvorenie lepšieho systému, ktorý by netrpel tvrdou neoliberálnou politikou centrálnej vlády v Londýne.

V tom čase sa zdali sa vyhliadky na víťazstvo kampane za nezávislosť Škótka mizivé. Akoby povedali Angličania, rovnali sa šanci snehovej gule v pekle. O necelé dva týždne, 18. septembra, sa koná referendum, ktoré rozhodne.

Podpora pre nezávislosť výrazne stúpa. Začiatkom leta bolo za osamostatnenie sa od Británie iba 39 percent voličov a 61 proti. V polovici augusta stúpol počet podporovateľov zmeny na 43 percent. Podľa prieskumu organizácie YouGov je momentálne rozhodnutých hlasovať za nezávislosť 47 percent voličov, zvyšok ostáva proti. Očakáva sa vysoká účasť nad 80 percent.

Ľudia diskutujú na pracoviskách, v kluboch a školách. Londýn straší ekonomickým kolapsom. Salmond kontruje lepším využitím ziskov z ťažby ropy a zaväzuje sa, že nové Škótsko bude bez jadrových zbraní, bude sociálne spravodlivejšie a nebude privatizovať zdravotníctvo.

Ako sa skončí referendum, je vo hviezdach, ale kampaň neuveriteľným spôsobom zmobilizovala voličov a ukázala, že ľudia cítia rastúce ohrozenie. Ohrozenie, ku ktorému vedie privatizácia všetkých sfér života, od školstva cez pracovný trh až po zdravotníctvo.

Možno sa voliči sklamú, nech už bude výsledok akýkoľvek. Úroveň škótskej diskusie však vyvoláva smutnú spomienku na to, aké vízie vlastne stáli pri delení Česko-Slovenska. Spomienku na politikov typu „budeme aj trávu žrať, len keď bude naša samostatná“, aby následne sprivatizovali, čo sa dalo, a tú trávu dodnes prežúvajú ich prepustení zamestnanci.

Na debatu o tom, ako by samostatné Slovensko mohlo byť aj inou krajinou, ako tou s podnikmi predanými pod cenou, privatizovanými dôchodkami a na zdravotníctvo prisatými súkromnými poisťovňami, sa vtedy dajako nedostalo. Hádam by nás Škótsko mohlo inšpirovať dnes.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #nezávislosť #referendum #Škótsko