Majetky a dlhy bez servítky

Podľa najčerstvejšej štúdie Allianz global wealth o svetovom bohatstve, ktorá detailne analyzuje dlhy a úspory domácností, Slováci medziročne schudobneli.

28.09.2014 22:00
debata

Pokiaľ priemerný čistý peňažný majetok našich obyvateľov v roku 2011 predstavoval 5 010 eur, v najnovšej správe s údajmi z konca roka 2012 to bolo o 80 eur menej (4 930). V Česku to bolo 9 487, v Maďarsku 7 152 a v Poľsku 5 954 eur. Porovnávať sa s Nemeckom (44 283 eur na obyvateľa) asi nemá zmysel.

Na prvý pohľad sa teda môže zdať, že na hlavu máme v bankách, podielových fondoch, cenných papieroch a životných poistkách spomedzi krajín visegrádskej štvorky najmenej. Pri posudzovaní čistého finančného majetku, kde sa odpočítavajú všetky úvery, to tak vyzerá, že náš finančný majetok je naozaj, najmä oproti susedom v ČR, bezmála o polovicu menší.

Toto zdanie však klame. Je síce pravda, že pred dvoma dekádami propagovaná vidina švajčiarskeho blahobytu v strede Európy praskla na Slovensku s odstupom času ako mydlová bublina, ale na každé čísla sa treba pozerať komplexnou optikou.

Analýza majetkových pomerov obyvateľov vo svete uvádza okrem čistého peňažného majetku aj údaje o približnej hodnote nehnuteľného majetku. Zaujímavé by bolo vedieť, ako sa dopracovali k údajom za Slovensko, keď u nás doteraz nemáme precízne cenové mapy nehnuteľností podľa regiónov.

Ak by sme sa však spoľahli na objektívnosť zverejnených údajov, priemerne každý Slovák vlastní nehnuteľnosti po odpočte hypoték za 16 800 eur, čo je viac ako v Česku (13 450), Maďarsku (12 110), či v Poľsku so zanedbateľnými 2 580 eurami.

Z toho teda vychádza Slovensko ako excelentný líder, ktorého obyvatelia uprednostňujú tzv. betónové zlato v podobe vlastníctva realít pred peniazmi vo finančných produktoch. Úmyselne treba hovoriť o umiestnení, a nie o investovaní, najmä pri bankových produktoch, ktoré dlhodobo trpia z pohľadu reálneho znehodnocovania kúpnej ich sily.

Konečný obraz o tom, či sú bohatší Slováci, alebo Česi, nám poskytne až údaj o celkovom čistom peňažnom majetku a vlastníctve nehnuteľností. Z toho je zrejmé, že najbohatší sú obyvatelia Česka (22 520), po nich Slováci (21 720), Maďari (18 500) a Poliaci (8 010 eur). Konzervatívni Slováci sú na tom teda v porovnaní so susedmi z V4 celkom dobre.

Ak však chceme mať ešte ucelenejší obraz, mali by sme do úvahy zobrať aj hospodárenie štátu, od ktorého závisí, koľko nám z dosiahnutých príjmov a nadobudnutého majetku zostane po odpočítaní daní. Verejný dlh na jedného občana Slovenska v roku 2013 dosiahol 7 388, v Česku 6 200, Poľsku 5 825 a v Maďarsku 7 837 eur.

Dôjdeme tak ľahko k záveru, že na oslavy nášho „blahobytu“ nie je dôvod, pretože žijeme nadmerne na dlh. Ak by sa čisto teoreticky a v praxi nereálne chcel náš štát zbaviť celého verejného dlhu, musel by padnúť za obeť celý čistý peňažný majetok obyvateľov našej krajiny rovnako, ako by to bolo aj pri porovnaní s údajmi za Maďarsko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudoba #životná úroveň