Na koho to padne

K politickému folklóru, ktorý sprevádza schvaľovanie štátneho rozpočtu, patrí počítanie zamestnancov verejnej správy. Či skôr kopanie do nich.

08.12.2014 22:00
debata (1)

Tejto folklórnej vsuvke sa nevyhla ani rozhlasová debata ministra financií Petra Kažimíra s opozičným podpredsedom výboru Národnej rady pre rozpočet Jozefom Kollárom.

Poslanec v bachratom vreci s nálepkou verejná správa napočítal 365-tisíc duší, čo je viac ako v predchádzajúcom roku. Je to číslo obrovské a každý zodpovedný politik by sa mu mal postaviť ako mnohohlavej príšere ohrozujúcej štát.

Mnohí netušia, že ich uplatňovaná metodika zaraďuje do tohto vreca. Možno si doň spolu s Kollárom v duchu aj kopli. Toľkých úradníkov živíme a niet peňazí na sociálne sestry, asistentov učiteľa, na vedcov. Kopú však do seba.

Metodika ESA a pravicové thin-tanky sa v rátaní verejnej správy podivuhodne zhodnú s radikálnymi filozofmi a ľudovými konšpirátormi, ktorí vidia utláčajúcu moc štátu už na pôrodníckych oddeleniach nemocníc a za bránami materskej školy. O sociálnych kurátoroch či inšpektoroch práce ani nehovoriac. Tí všetci sú vo vreci zvanom verejná správa a zo štátneho rozpočtu sa doň odsýpa vraj priveľa. Podľa Kollára by bolo žiaduce prepustiť jej 25-tisíc pracovníkov. Deficit by tak klesol až o 300 miliónov eur.

Čo na to šéf financií? Zmienil sa, že sa na redukciu počtu zamestnancov verejnej správy pracuje. Už znížili ich počet na Úrade vlády a bude sa pokračovať. Nepovedal však, že v kolónke verejná správa je celý rad oblastí a činností, ktoré sú zásadne dôležité pre našu bezpečnosť, vzdelanie, ochranu slabších či správne rozhodovanie.

Kažimír nepriznal, že aj tí, čo ohovárajú mnohohlavú príšeru požierajúcu dane, žiadajú viac prostriedkov na školstvo či sociálne služby. Na narážku opozičného poslanca, že ideológiou socialistov je udržať zamestnanosť vo verejnej správe za každú cenu, mohol elegantne namietnuť, že ich ideológiou je udržať kvalitu života občanov. A to nejde bez mnohých profesií, ktoré patria do verejnej správy. Ale neurobil tak.

Nespomenul, že nedostatočný počet pracovníkov na úradoch práce ochromuje ich činnosť, čo nám vyčíta aj Európska komisia. Ani to, že vo verejnej správe sú zdecimovaní pracovníci Rozhlasu a televízie Slovenska, Štatistického úradu, obecní poskytovatelia opatrovateľskej služby, ktorých počet hanebne klesá, pracovníci centier voľného času, miestnych knižníc a mnohé ďalšie dôležité povolania. Povolania, ktoré túto krajinu robia obývateľnejšou, schopnou pamätať si, poučiť sa z minulosti a starať sa o slabších.

Minister financií nevyužil možnosť ukázať, že pohľad pravice na verejnú správu zámerne zjednodušuje veci a odvádza pozornosť od faktu, že jej redukcia by znepríjemnila a sťažila život viacnásobne väčšiemu počtu občanov, než len tým, ktorí stratia prácu.

Tým, že Kažimír túto možnosť nevyužil, spolu s Kollárom vyslovil nad neurčitým množstvom verejných služieb a ich vykonávateľov verdikt nadbytočnosti. Nepriamo, ale pre pracovníkov SAV nadmieru jasne. Verejnú správu, teda aj nás, budú redukovať. Padni komu padni.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Kažimír #ESO #verejná správa #zamestnanci #Jozef Kollár