Posledné Vianoce?

Geniálny fyzik Stephen Hawking v televíznom programe BBC vystrašil svojich spoluobčanov temnou výzvou: „Užite si Vianoce. Tie tohoročné budú posledné!“

19.12.2014 22:00
debata (2)

Na prvý pohľad to vyzerá iba na takú nejakú britskú záležitosť, no ak si uvedomíme, že aj s Britmi sme spolu v EÚ, potom je jasné, že touto výzvou vystrašil aj všetkých mojich spoluobčanov, či už chcel, alebo nechcel.

Väčšina z nich si už určite položila otázku: Čo sa zase stane? Bachne azda na Zem nejaký úchylný asteroid tak nešťastne, že sa potom z načisto pokrčenej chladničky vôbec nebude dať vybrať údené? Alebo nastane také hrozné globálne oteplenie, že zaraz vyhynú aj umelé vianočné stromčeky?

Situácia je však, podľa všetkého, ešte vážnejšia. Nie preto, že to nehovorí obyčajný náboženský mysliteľ so svojím vytúženým koncom sveta, prípadne hlásateľ takého multi-kulti ekumenizmu, v ktorom sú Vianoce jednoducho neakceptovateľné. Hovorí to mimoriadne nadaný vedec, a preto treba jeho slovám venovať patričnú pozornosť.

Podľa vedca Hawkinga príčinou apokalypsy ľudstva bude umelá inteligencia, teda počítače. Počítače už teraz disponujú matematickou logikou a sú rýchlejšie ako ktorýkoľvek človek. Takže je vraj iba otázkou času, kedy dospejú k záveru, že ľudstvo je pre ne zbytočnou príťažou. Aby som povedal pravdu, veľmi ma to neprekvapilo. Je to fakt. Napríklad môj počítač zistil, že som preň zbytočnou príťažou, už pred pár rokmi. Podchvíľou si sám od seba robí kratšie či dlhšie prestávky s odôvodnením, že sa vraj ide (s prepáčením!) upgradovať! Prípadne má celkom iné zámienky, ktoré tiež neskontrolujem.

Obyčajný robotník, ktorý by si týmto spôsobom odskakoval na cigaretu alebo na toaletu, by bol istotne krátený na mzde. Ja som však voči počítaču úplne bezmocný. Akosi sám vycíti, kedy ho najviac potrebujem, a ponižuje ma najčastejšie práve v takej situácii. Pritom mu ja sám tieto jeho – údajne – liečebné a preventívne pobyty musím každý rok platiť!

Aj s tou inteligenciou sú pravdepodobne počítače už oveľa ďalej, ako tuší geniálny fyzik. Napríklad nepoznám počítač, ktorý by sa oženil. Ale celkom inteligentných ľudí, ktorí toho boli schopní, celú hromadu.

Na Slovensku sa chystá referendum, v ktorom sa chcú všetci rozhodnúť, či by napríklad inak orientovaní spoluobčania mohli vychovávať deti. To, že „naše“ deti už niekoľko generácií vychovávajú zväčša iba počítače, si zatiaľ nik nevšimol. A vychovávajú ich na svoj obraz! Nepomáha už ani výstavba nových futbalových štadiónov, ani umelecky hodnotná literatúra.

Pritom nejde ani tak o to, že v niektorých obvodoch by voľby, v porovnaní s morálnym a intelektuálnym kreditom viacerých kandidátov, hravo vyhrala aj jednoduchá vrecková kalkulačka. Politika, zbraňové systémy, zásobovanie, hľadanie partnerov – to všetko ide už dávno iba cez počítače.

Nuž, čo už! Či už budú tieto Vianoce posledné, alebo predposledné, želám všetkým svojim spoluobčanom, aby ich prežili v zdraví, pohode, láske a hojnosti. Teda tak, ako sa patrí!

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #Stephen Hawking