Otvorené vianočné balíčky

Vianočné darčeky niektorých sklamali, iných príjemne potešili. Či bolo viac spokojných ako sklamaných obdarovaných ľudí, môžu odhaliť iba prípadné zisťovania prieskumných agentúr. Tie nedávno uviedli, že vianočné odmeny alebo mimoriadny vianočný plat dostalo iba zlomok slovenských zamestnancov.

28.12.2014 22:00
debata (1)

Ak si teda na výplatných páskach niektorí šťastlivci našli niečo navyše, v zásade to bolo okrem výnimiek menej, ako predstavuje základný plat zamestnanca. Od výšky platu či mzdy pritom do určitej miery závisí aj štedrosť ľudí, ktorí chcú vianočnými darčekmi urobiť niekomu blízkemu alebo aj cudziemu, ktorého životný osud im nie je ľahostajný, aspoň takýmto gestom radosť.

Ak by sme sa na porovnania toho, koľko ľudí dostalo vianočný plat , navyše pozreli na výplatné pásky rakúskych zamestnancov (začínajú sa na sume tisíc eur brutto mesačne), došli by sme k prekvapujúcemu výsledku. Vianočné aj dovolenkové platy sú tam úplnou samozrejmosťou. Žeby tamojší podnikatelia oželeli maximalizáciu zisku ako prioritný cieľ svojho snaženia a boli tak ústretoví voči svojim pracovníkom? Vôbec to nie je tak.

V skutočnosti ide o úplne pragmatický dôvod. Dovolenkové a vianočné platy majú špecifické poslanie, lebo neslúžia na krytie pravidelne sa mesačne opakujúcich výdavkov na chod domácností, ale na mimoriadne výdavky v súvislosti s nadobudnutím fyzickej či duševnej rovnováhy jednotlivca cez dovolenku, ako aj na nákup vianočných darčekov svojej rodine a priateľom. Aspoň tak rakúske zdroje zdôvodňujú, prečo tieto výnimočné príjmy podliehajú do určitej výšky iba veľmi miernej zrážkovej dani a odvodovej povinnosti.

To je príčinou toho, že firmy akosi automaticky dovolenkové a vianočné platy považujú za samozrejmosť. Naprázdno neobídu ani dôchodcovia, ktorých penzie sú oveľa vyššie ako u nás, ale zároveň sa z nich platia aj zdravotné odvody a čiastočne aj dane z príjmu. Zamestnanci aj seniori tak s týmito mimoriadnymi, ale každoročne sa opakujúcimi finančnými benefitmi vo svojich plánovaných výdavkoch počítajú.

Blíži sa posledný deň roka, ktorý je priestorom na vlastnú bilanciu toho, čo sa nám podarilo alebo čo chceme dosiahnuť v tom novom. Najdôležitejšie v živote jednotlivca je samozrejme zdravie, bez ktorého iné priania alebo predsavzatia strácajú zmysel. Bilancia vianočných balíčkov predstaviteľov vládnej moci by mala obsahovať zhodnotenie dosahov zmien na celú spoločnosť. Medzi pozitívne možno označiť kroky v oblasti boja s veľkými daňovými únikmi, ktoré sa podarili trojlístku v podobe daňovej kobry. Diskutabilne však vyznieva bezplatné cestovné vlakmi pre seniorov, študentov a invalidov. Tí, čo tieto štátom ponúknuté benefity nedokážu pre svoj zdravotný stav alebo pre absenciu tratí v regióne, kde bývajú, využiť, by asi radšej uvítali zníženie doplatkov za lieky alebo vyšší daňový bonus či nezdaniteľné minimum.

Budúci rok si v každom prípade treba priať menej úradníckej zlovôle a vládnych prešľapov, ktoré škodia všetkým. Podnikatelia síce teraz šomrú na daňové licencie, označované ako daň zo straty, či dlhšie účtovné odpisy realít, aj keď v Rakúsku platia už viac ako dve dekády. Rok 2015 bude testovacím rokom nových justičných balíčkov, ktoré majú šancu odbúrať súdne prieťahy a uľahčiť riešenie sporov v našej malej krajine v strede Európy.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #plat #prémia #zamestnanci #mzdy #vianočné odmeny