Dividendy na úver

Marec bol v minulosti označovaný ako mesiac knihy. Dnes by mu skôr prináležal prívlastok mesiac podávania daňových priznaní. Ich vypĺňanie je obvykle ťažkým orieškom pre firmy aj bežných ľudí, ktorých sa týka. Zamestnanci výlučne s pracovnými príjmami majú ľahšiu situáciu, lebo celú administratívu za nich vybaví zamestnávateľ. Od budúceho roka sa majú daňové priznania podávať iba elektronicky, čo najmä konzervatívne orientovaným živnostníkom nemusí byť práve po vôli.

16.03.2015 13:00
debata (1)

Plno práce majú teraz predovšetkým veľké firmy. Mnohé z nich si musia zvykať na nové pravidlá tzv. transferového oceňovania, ktoré by malo zabrániť daňovým únikom napríklad fakturovaním služieb medzi vlastníkmi prepojených firiem za premrštené ceny. Firmy dosahujúce zisky sú v dnešných podmienkach s množstvom nadmieru lacných cudzích zdrojov motivované čo najväčšiu časť ziskov vyplatiť svojim akcionárom či spoločníkom.

Slovensko zo ziskov firiem síce vyberá 22-percentnú daň, no na rozdiel od väčšiny krajín EÚ sa z nej už neplatí žiadna daň z dividend. Takáto legislatíva sa opiera o naivné tvrdenie, že by išlo o dvojité zdanenie, lebo peniaze už raz boli zdanené. Čo na tom, že platiteľ dane zo zisku je firma a majiteľom niekto úplne iný. Ak by sme sa takýmto pravidlom mali riadiť aj pri zamestnancoch, potom by sme mali mať nulovú DPH, pretože príjem sme už raz mali zdanený.

Slovensko má však oproti cudzine raritu v tom, že z vyplatených dividend sa platia zdravotné odvody. Tie sa však netýkajú ľudí s príjmami nad cca. 50-tisíc eur ročne, pretože by išlo údajne o trestanie bohatých či zníženie ich motivácie podnikať a dávať príležitosť iným získať u nich zamestnanie.

Veľké spoločnosti patriace najmä finančným skupinám dokážu zisky upratať nielen v daňových rajoch, ale aj rôznym spôsobom ich vyviesť z firiem cez akcionársky prepojené spoločnosti. Labyrinty navzájom previazaných firiem je pomerne komplikované kontrolovať a ešte ťažšie zdaniť. Firmy sú často zaťažené umele vytvorenými úvermi. Spájanie firiem, z ktorých jedna je kupovaná a druhá je investorom, je plne financovaná úvermi či vydanými dlhopismi. Ich majitelia môžu byť diskrétne ukrytí v anonymite cez schránkové firmy v daňových rajoch.

Niektoré transakcie sú spojené s predajom a spätnou kúpou investičného majetku na lízing, prípadne vydaním dlhopisov, ktorých výnos je použitý na zníženie základného imania a čiastočné vyplatenie doterajších akcionárov. Výnimkou nie je ani vyplatenie dividend formou úveru či iné krkolomné operácie. Čerešničkou na torte sú prípady, keď firmy kupujú samy seba, t. j. úver na kúpu firmy je vtiahnutý cez fúziu spoločností na kupovanú spoločnosť.

Všetky finančné operácie takéhoto charakteru možno označiť za špekulatívne obchody, ktoré nemajú nič spoločné s reálnym obchodom a dopytom oživujúcim spotrebu a výrobu tovarov v jednotlivých krajinách EÚ trápiacich sa s nízkym ekonomickým rastom. Z lacných úverov po rozbehnutí kvantitatívneho uvoľňovania zo strany Európskej centrálnej banky budú mať pri súčasných príjmoch obyvateľstva preto osoh najmä finanční žraloci, bez ktorých by sa ekonomiky aj občania pokojne zaobišli.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #daňové priznanie