Ku Dňu učiteľov

Keby sme sa hocikoho na Slovensku spýtali, koho má najradšej na svete, určite by každý odpovedal, že učiteľov. Ide o skutočnú a nefalšovanú lásku, do ktorej nevstupujú nijaké napätia.

29.03.2015 08:00
debata (6)

Už pár desaťročí je postavená na vzájomnom pochopení, na súlade učiteľov a zvyšku spoločnosti. Istotne iba obava o stratu tejto obapolnej náklonnosti vedie slovenskú spoločnosť k tomu, že učiteľov odmeňuje pomerne cudne, teda s akýmsi záhadným ostychom.

Nikomu sa už nezdá zvláštne, že pri otázke učiteľských platov predstaviteľom príslušných vládnych a spoločenských inštitúcií akosi zružovejú líca a v očiach im vzplanie odhodlanie, s ktorým stredovekí rytieri tiahli do Svätej zeme. Tiež tam šli s vedomím, že ešte treba rozrúbať mnoho neveriacich, kým sa pravú lásku podarí uplatniť aj v tomto vzdialenom priestore.

Ak mi niekto neverí, nech si najprv pozrie platové tabuľky učiteľov a vzápätí si prečíta slávne verše z biblickej Piesne piesní: „Keby človek za lásku chcel dať všetky bohatstvá svojho domu, len by sa opovrhlo ním!“ Z tabuliek sa dá celkom zreteľne vyčítať, že takéto opovrhnutie na Slovensku ešte nikto nikdy neriskoval. Naopak, od základnej až po vysokú školu sú platové podmienky učiteľov starozákonnému textu nanajvýš umne prispôsobované. Preto ide o čistú lásku bez zbytočnej či falošnej pozlátky.

Vrúcna a vytrvalá náklonnosť k učiteľom sa pochopiteľne niekde musela odraziť. Svoj bezprostredný výraz si našla v inej tabuľke, ktorú nedávno zverejnila Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). V nej je Slovensko v odmeňovaní učiteľov na poslednom mieste. To znamená že vo zverejnenom grafe úplne naspodku, nespochybniteľne najnižšie.

Vyššie sú všetky okolité členské štáty, no medzi nimi i krajiny s porovnateľnými, ba aj horšími ekonomickým východiskovými pozíciami, ktoré mohli mať bezprostredne po spoločenských zmenách v Európe pred štvrťstoročím. Nad nami teda stojí napríklad Maďarsko, Česká republika, Slovinsko, Poľsko, Čile, Turecko či Portugalsko. A pritom nejde o nejaké zanedbateľné rozdiely, ktoré by azda v grafickom znázornení takmer nebolo vidno. Skôr sa vôbec nedajú prehliadnuť.

Slovenská verejnosť síce stále číta a dozvedá sa o zvyšovaní platov učiteľov, no s najväčšou pravdepodobnosťou sa toto zvyšovanie blíži viac k fikcii. Magické čísla či skôr zaklínadlá v tomto prostredí už jednoducho prestali fungovať (napríklad aj stále zdôrazňované zvýšenie učiteľských platov o 5 %). V iných hodnoteniach sú tieto súvislosti totiž ešte tristnejšie. Podľa štatistiky Eurydice vzrástol nástupný plat učiteľov vzhľadom na životné náklady na Slovensku v rokoch 2009 až 2014 o 1,29 p­ercenta, no v tom istom období v Česku o 26,96 percenta.

Už z toho vidno, že v iných krajinách ľúbiť učiteľov jednoducho nevedia. Azda to svedčí o inom? Pritom sa ešte stále môžeme utešovať myšlienkou, ktorú vyslovil česko-poľský aforista Gabriel Laub: „Nijaký národ nemôže byť hlúpejší než ostatné národy – nech už sa o to usiluje akokoľvek!“

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #žiaci #den učiteľov