Studená Veľká noc

Väčšinu spoluobčanov nastupujúca jar potešila. Najviac azda včelárov, ktorým usilovné včielky už začali znášať trvanlivý zmrazený nektár. Radosť majú aj deti, ktoré sa vďaka posunutému letnému času, ako som sa dozvedel, môžu medzi rozkvitnutými stromami sánkovať trebárs aj o hodinu dlhšie.

06.04.2015 07:00
debata (2)

Šoférom neprezuté pneumatiky poslúžia ešte pár týždňov, ale všetky reťazce, ktoré neprezieravo stavili na jarné a letné oblečenie, si na primeraný zisk musia počkať.

Najväčšie starosti spôsobujú nadchádzajúce sviatky tradičným kúpačom, ktorí sú v prudkom spore, či bude humánnejšie takpovediac polievať čarokrásne slovenské dámy a nesporne sošné dievčiny (v oboch prípadoch samozrejme - celkom spontánne a prirodzene – tie úplne najkrajšie na celom svete) drveným ľadom, či ich azda rovno zasýpať ľadovými kockami. Zasýpanie ľadovými kockami nadobúda v praktickom zmysle v serióznych rodinách prednosť. V dôsledne uprataných domácnostiach totiž možno kocky ešte pozbierať, trochu opláchnuť a potom použiť do vopred pripravených osviežujúcich okolkovaných dezinfekčných nápojov. Tie tak či onak budú v terajšom mrazivom počasí na zohriatie pre kúpačov i poctené dámy azda najlepším spôsobom i cestou, ako sa s ťaživou dilemou vyrovnať.

Fundamentalisti, prirodzene, budú naďalej trvať na pôvodnej, teda najčastejšie veľmi studenej vode, akou sa toť nedávno „obliali“ aj náš pán prezident. Ale pre úplnosť treba dodať, že to bolo v lete, a už vôbec nie v nastávajúcej treskúcej jari, že sa tak stalo iba pre charitu a solidaritu, a nie kvôli už i tak trochu i zaznávaným pôvodným slovanským starobylým tradíciám.

Teda, k poliatiu došlo v tomto prípade, aby sme to vyjadrili presným jazykom holandského filozofa Barucha Benedikta Spinozu, iba sebou samým a výlučne od seba samého. To iba na margo, totiž, aby nedošlo k nejakým nedorozumeniam politického alebo nebodaj kultúrneho charakteru.

Pred omašličkovanými korbáčikmi večne smädných šibačov chránia súčasnú tradičnú rodinu iba zamknuté dvere alebo útek do prírody. V oboch prípadoch mocnú tradíciu istotne vhodne nahrádza smutné intelektuálne rozjímanie v intímnom osamení. Zvyšok populácie však rád venuje svoju sústredenú pozornosť skôr vzájomnej družnosti a radosti, nespočetným vzácnym dobrotám, ktoré sú rokmi od domácnosti k domácnosti stále lepšie a lepšie.

Priznávam, že nie som ničím chránený pred úžasom z tohto každoročne sa opakujúceho zázraku. Vesmír preplnený kraslicami, domácimi pagáčikmi, koláčikmi, šalátikmi, klobáskami a všemožným ostatným mi totiž stále pripadá útulnejší než ten, ktorý obsahuje už iba rozličné tuby a polystyrénové obaly, určené vo všedných dňoch pre súčasných pracujúcich alebo pre budúcich kozmonautov.

Napriek akýmkoľvek obmedzeniam, ktoré so sebou nesie vek, zdravie a požiadavka umiernenosti, nechcem zabúdať na hlbokomyseľné upozornenie amerického publicistu Frana Lebowitza: „Jedlo zostáva dôležitou súčasťou každej vyváženej diéty!“

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká noc #šibačka