Nevesty na export

Politika jedného dieťaťa v Číne spôsobila demografický problém, ktorý spočíva vo výraznejšej prevahe mladých mužov nad ženami. Podľa Národného štatistického úradu Číny v krajine žije 701 miliónov mužov a iba 667 miliónov žien, čo sa najviac odzrkadľuje pri generácii mladšej ako 30 rokov.

11.05.2015 12:00
debata (14)

Čínski podnikatelia vidia riešenie tohto problému v „dovoze“ neviest pre čínskych ženíchov z Ukrajiny. Aj čínske vládne médiá preferujú masový dovoz mladých žien z Ukrajiny. Zároveň konštatujú, že Ukrajina má síce mizernú ekonomiku, ale ženy sú tam nádherné, čo dokazuje aj cestovateľská publikácia Traveler′s Digest, ktorá vyhodnotila Ukrajinky ako najpríťažlivejšie ženy sveta.

Demografický strašiak však viac ako Čínu sužuje takmer celú Európsku úniu. Tej hrozí, že postupne v nej získajú prevahu obyvatelia z iných kultúr, predovšetkým moslimského vierovyznania. Český filozof Stanislav Komárek upozorňuje, že Európa žije na úkor budúcich generácií v spoločnosti poznačenej vidinou stáleho ekonomické rastu. Zároveň vyslovuje otázku, či nie je to, čo si nežiada dedičov, úplne nanič. Málo detí odôvodňuje nárastom individualizmu a egoizmu v dnešnej generácii ekonomicky aktívneho obyvateľstva, kde túžba jednotlivcov po čoraz väčšom blahobyte vysoko prevyšuje záujem o otcovstvo a materstvo. Takéto správanie ničí tradičné postavenie rodiny, keď mať viac ako jedno dieťa znamená pre väčšinu obyvateľstva splácajúceho hypotéky v určitom zmysle slova luxus.

Málo detí v populácii je podľa českého filozofa výsledkom viacerých faktorov súčasne: ústup od zabezpečenia sa pre obdobie staroby závislé od počtu dobre vychovaných detí jeho nahrádzaním individuálnym sporením, oddelením rozmnožovania ľudí od sexu s použitím antikoncepcie ako výsledku emancipácie žien a spoliehaním sa ľudí na sociálne zabezpečenie v starobe od štátu. To všetko má svoju spravodlivú cenu, ktorú musíme zaplatiť v starobe, keď budeme v čoraz väčšom počte umierať opustení v domovoch seniorov.

Podľa českej psychologičky Laury Janáčkovej sa výrazne mení aj správanie mladej generácie, ktorá sa čoraz viac upiera na mobilnú komunikáciu a sociálne siete. Dorozumievanie sa v skratkách cez esemesky alebo Facebook sa totiž prejavuje v slabej verbálnej komunikácii a povrchným vyja­drovaním emócií. Menšia frekvencia reálnych vnemov na úkor virtuálneho sveta tiež negatívne ovplyvňuje u mladých ľudí aj ich úroveň písomného prejavu.

Život mladej generácie cez virtuálny svet informačných technológií psychológovia a sociológovia označujú za jednu z príčin demografickej krízy, pretože ľudia sa dnes stretávajú tvárou v tvár čoraz menej, čo nedokáže nahradiť ani Skype či iná aplikácia. Podľa Janáčkovej je na to, aby sa niekto s niekým zoznámil a začal s ním chodiť a založil neskôr rodinu, potrebných viac reálnych vnemov, ako dokážu sociálne siete. Hľadanie receptu na nové poňatie vzťahov bude možno zároveň aj návodom na budovanie spoločnosti, ktorá nevymrie nielen vďaka prílevu migrantov zo zahraničia.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Čína #demografia #demografický vývoj