Predaná nevesta

Mnoho spoluobčanov zaujal návrh mladého kenského právnika Felixa Kiprona, ktorý od súčasného amerického prezidenta chce manželku - šestnásťročnú Maliu Obamovú.

31.05.2015 07:00
debata

O tom, že jeho záujem je naozaj vážny, svedčí najmä to, že nesmierne poctenému otcovi za ňu ponúka 50 kráv, 70 oviec a 30 kôz. Dostupné zdroje o tom hovoria, že sa mu pozbierala celá rodina, aby ponúkaná komodita bola hodná a dôstojná takejto významnej medzinárodnej transakcie.

Ide o položku, ktorá istotne zarazí každého, odhliadnuc od mnohých sprievodných výhod, ktoré tieto stáda so sebou prinášajú. Napríklad pri obyčajnej slovenskej rodine by ušetrili kosačky na trávu pre väčšie sídlisko. Nijako sa tým nechcem dotknúť rodiny pána prezidenta, amerických spoluobčanov, ba ani tých ostatných, ktorí sa rozhodli zostať v Amerike napriek tomu, že sťahovanie z iných kontinentov do Európy je v posledných mesiacoch nanajvýš vyhľadávanou módnou záležitosťou.

Spýtal som sa teda niekoľkých otcov u nás, či by na podobnú transakciu pristúpili, či by vlastnú dcéru v podobnom prípade skutočne vymenili za dobytok a ovce. Išlo mi pritom iba o to, či by vedeli takúto záležitosť vnímať tolerantne a multikulturálne. Väčšinou mi odpovedali spôsobom, ktorý do značnej miery spochybňoval moje mentálne schopnosti, ba aj moju všeobecnú spôsobilosť pre ďalšie zotrvanie v civilizovanej spoločnosti. Najčastejšie totiž odpovedali protiotázkou v dosť írečitej slovenčine, ktorá sa vôbec nedá publikovať, lebo v nej neboli nijaké slušné slová.

Iba jeden z respondentov odpovedal, že by dcéru už konečne dal aj zadarmo a hocikomu, lebo dcéra je už postaršia a po rozvode sa vraj priklonila na stranu exmanželky a bývalej svokry. Jeho názor však, vzhľadom na tieto neprimerané okolnosti, rozhodne nemožno považovať za celkom nezaujatý a objektívny. Aj keď, nepopieram, mohol byť úprimný a dá sa aj celkom dobre pochopiť. Aj v Európe, žiaľ, dochádza ku kupčeniu s dievčatami, už nielen kvôli prostitúcii, ale častejšie vraj práve pre možnosť trvalého pobytu v niektorej európskej krajine.

Keňan Felix Kiprono však do Európy ani do Ameriky vôbec nechce, naopak, hovorí o čistej láske, lebo sa o dievčinu vraj zaujíma od roku 2008 a odvtedy je jej vraj verný. Vzhľadom na to, že dokázal ako právnik verejne podať takýto návrh, som schopný uveriť aj tomu, že jej naozaj verný je.

Niekomu by mohlo pripadať neprimerané zaujímať sa o deväťročné dievčatko práve v tejto súvislosti, no nedávno odsúdený farár v Nevidzanoch sa tiež približoval k podobným limitom. Na dôkaz svojej úplnej úprimnosti ponúka Keňan svojej vyvolenej zvláštny benefit. Práve v ňom vidím určité úskalia, ktoré by mohli tento sľubný vzťah prekaziť. Okrem „prostého života“, čo je v manželstve už samo osebe vždy krutý osud ešte aj u nás, nielen v Afrike, jej totiž sľubuje, že ju naučí dojiť kravu a pripravovať tradičné jedlá. Neverím mu už len preto, že mu nie je zrejmá hĺbka francúzskeho príslovia: „Inak vonia seno koňom, inak milencom!“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #manželstvo #nevesta