Teplo a teplejšie, skočme si!

Presunula som sa do francúzskeho Grenoblu. Mesto uložené v srdci Álp. Bolo by však naivné sa domnievať, že je tu chladnejšie ako na Slovensku.

08.07.2015 14:00
debata (2)

Naopak, aj Francúzsko likvidujú vysoké teploty a tu v Grenobli ani ochladenie nehlásia. Na budúci týždeň sa majú teploty vyštverať až na štyridsať, štyridsaťjedna… Panenkamarias­kákavá!

V meste je kopa kúpalísk. Na jedno z nich sme si s deťmi kúpili permanentku. Pekne po našom, s košíkom, jedlom a cigaretami. Rozhliadali sme sa okolo bazéna a hľadali tieň. Cudzinec je vždy trochu neistý. Pribehol k nám plavčík a upozornil syna, že v šortkách, v akých sa chodieva kúpať u nás doma, sa kúpať nemôže, a ja že mám s tým košom kúpalisko opustiť tiež. Veci sa odovzdávajú pri okienku pani šatniarke ako v divadle. Plavky – boxerky sa predávajú v automate pri vchode.

Rozložíte si deku alebo osušku, môžete mať mobil alebo knižku a hajde plávať. Plavčíkov je cez týždeň viac ako kúpajúcich. Žiadne jedlo, žiadne fľašky s nápojmi, žiadne cigy… Žúrovať a napchávať sa môžete len v bufete. Ten strážia plavčíci tiež. Pivo tu nepredávajú. Cestou do bufetu si musíte umyť nohy. Cestou z neho tiež. Nikde nehrá rádio. Nik nemobiluje. Selfie si urobia ľudia na parkovisku. V bufete fajčia okrem detí tuším všetci.

Okolo každého bazéna sedia asi štyria plavčíci a plavčíčky s vysielačkami. Voda je studená a „môj“ bazén má olympijské rozmery. Hĺbka päť metrov. Na schodíkoch visia strapce detí, ktoré sa jašia, zvyšok skáče do bazéna hlavičky, pupkáče, šípky a čojaviemčoešte. Deti, dospelí, muži, ženy, všetci skáču ostošesť.

V strede bazéna si zopár vytrvalcov meria čas, koľko vydržia nedýchať pod vodou. Krížom cez bazén učí arabská mama plávať kraula svojich štyroch pojašených synov. Zo skokanskej veže ktorýsi z plavčíkov odštartováva skokanov po jednom do vody, druhý ich dolu čaká, aby sa im nič nestalo. Keď sa niekto postaví z ležadla a vezme si osušku, pre tých, čo ležadlá nemajú, je to znamenie, že môžu vyštartovať a zmocniť sa ho.

Ležím na ležadle neďaleko skupiny šesťdesiatničiek, ktoré majú dolu podprsenky a potichu sa zhovárajú. Vedľa mňa v kríčí sa mrvia vrabce. Páči sa mi, že je tu pokoj a všade na všetko niekto dozerá. Zároveň si však spomeniem, ako sme sa chodievali v detstve kúpať s mamou a tatom, na všetky tie malinovky, kofoly, melóny a kukurice, na rezne, kvašáky, rádiá a letné pesničky.

Dnes sa pôjdeme kúpať do mesta. Na najstaršie kúpalisko v Grenobli. Otvorili ho v roku 1884, len pre zaujímavosť. Na Slovensku bolo prvé verejné kúpalisko vo Vavrišove, okres Liptovský Mikuláš. Do bazéna vtekala rieka Belá a voda mala desať stupňov. Niekedy si chlapci do bazéna nahádzali aj ryby, potápali sa a chytali ich. Na jedinej zachovanej fotografii z Vavrišova vidno, ako plávajú na drevených doskách a skáču do vody. V bazéne dnes bývajú diskotéky.

Idem skontrolovať to staručké francúzske… Možno si v ňom zaplávam, v tom olympijskom bazéne sa veľmi nedalo. Francúzi si tuším chodia na kupko do vody zaskákať ako ten švec z českej televíznej rozprávky do „země krále Miloslava“.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #horúčavy #kúpanie