Lysenko v Partizánskom

Minulý týždeň v Partizánskom na Nábrežnej ulici búrali bytovku. Bola v zlom stave a neoddá sa ju rekonštruovať. Jej obyvateľom už skôr zanikli nájomné zmluvy pre zlé správanie.

21.07.2015 13:00
debata (12)

Zásadu rušenia nájomných zmlúv v prípade trojnásobného porušenia verejného poriadku mestské zastupiteľstvo prijalo ešte v roku 2011. Bolo to práve v roku, keď Ústavný súd vyhlásil, že princíp trikrát a dosť, uplatňovaný od roku 2003 v Trestnom zákone, nie je v rozpore s Ústavou SR.

Tým nepovedal, že je to univerzálny algoritmus a konečný počet situácií, v ktorých sa riadime zhovievavosťou a vierou v nápravu človeka. V Partizánskom to však tak pochopili. Zásadu cielenú na najťažších zločincov naštepili s tvorivosťou hodnou akademika Trofima Denisoviča Lysenka na bytovú politiku. A obmedzili ňou prístup k jednej zo základných opôr života, ktorý sa dá žiť slušne.

Od zavedenia tohto pravidla sa v Partizánskom znížil počet priestupkov proti verejnému poriadku. Konštatuje to aj vlaňajšia správa mestskej polície. Zabezpečovanie verejného poriadku takýmito metódami je však rovnako zvrhlé ako Lysenkove pokusy.

Ak pre potýčky otca alebo staršieho brata s mestskou políciou stratí strechu nad hlavou celá rodina vrátane detí, je to v poriadku? Podľa primátorovej odpovede na podobnú pripomienku pre mesto je kľúčové správanie dospelých osôb. Deti sú druhoradé, lebo „vo vzťahu k maloletým deťom si plní úlohu odbor sociálnych vecí a rodiny ÚPSVaR“.

Na otázku, či toto „edukatívno-represívne opatrenie“ bude podobne ako trest ťažkým zločincom trvať „navždy“, primátor pripustil, že polepšenie nevylučuje. Po niekoľkých rokoch, napríklad po ôsmich, bude môcť dokázateľne polepšený človek o byt znovu požiadať. Jeho slová poslancov zrejme upokojili, lebo pravidlo prijali jednomyseľne.

Bolo to však len čičíkanie pre jemnocitných a možno nedôvtipných. Už vtedy muselo byť jasné, že sa ráta len s odstraňovaním chudobných. Na tom istom zastupiteľstve totiž poslanci schválili aj návrh na neobsadzovanie a neprideľovanie nájomných bytov v bytových domoch na Nábrežnej a v ďalšej lokalite. Teda na adresách, kde žijú najmä chudobní rómski obyvatelia. Dôvod: mesto chce predísť koncentrácii neprispôsobivých a asociálov a vysídliť domy, ktoré sa budú postupne búrať. Bez náhrady.

Nová šanca nepríde. Radnica už roky nežiadala dotáciu na obecné byty a v rozpočte na roky 2014 až 2020 s ich výstavbou takisto neráta. Len búra. Aj územný plán hovorí o znižovaní počtu obyvateľov „aj v dôsledku úbytku bytového fondu“.

To, že sa mesto krížením bytovej politiky so starostlivosťou o verejný poriadok usiluje zbavovať nepohodlných obyvateľov, zjavne nikomu neprekáža. Nie je známe, že by si na súlad takéhoto opatrenia s Ústavou SR posvietila prokuratúra.

Experimentátora Lysenka kedysi chránila Stalinova priazeň. Nad samosprávou v Partizánskom bdie adorovaný princíp subsidiarity. Na rozdiel od Trofima Denisoviča tento princíp kritizovať možno. No zbytočne. Hoci pripúšťa, aby obce beztrestne vyostrovali sociálne vylúčenie, centrálnej vláde dovoľuje umyť si kedykoľvek nad tou biedou ruky.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #búranie #Partizánske #zastupiteľstvo #domy