Cesta k právnemu štátu

Slovensko sa považuje za krajinu so zlou vymožiteľnosťou práva, čo sa odráža aj na záujme investorov u nás podnikať. Podnikateľská schizofrénia sa týka najmä prípadov, keď na uplatnenie nárokov je potrebný rozsudok alebo platobný rozkaz z príslušného súdu.

10.08.2015 18:00
debata (3)

Našťastie, pozitívne zmeny nie sú v nedohľadne. Nová legislatíva zjednodušuje súdne procesy a obmedzuje manévrovací priestor rozličných obštrukcií, ktorými sú vyzbrojení dlžníci a iné povinné osoby pri získavaní nevyhnutného času na zhoršenie postavenia tých, ktorí sa domáhajú spravodlivosti.

Vymožiteľnosť práva nesúvisí len s doterajšou nedostatočnou legislatívnou úpravou, ale aj s rôznym výkladom zákonov, ktoré umožňujú napríklad prepustenie nebezpečných delikventov z väzby pre porušenie príslušných predpisov zo strany justície alebo polície.

Korupcia v justícii v každej krajine pritom podkopáva demokratické zásady spoločnosti a ukazuje zlý príklad pre tých, ktorých by mali stíhať. Nebezpečenstvo spočíva najmä v tom, že tí, čo by mali byť odsúdení, nadobúdajú presvedčenie, že za peniaze a známosti sa dá kúpiť všetko, vrátane ohýbania paragrafov.

Podobné problémy s prácou súdov, prokuratúry a čiastočne aj polície malo aj susedné Česko. Znížiť rozsah justičných škandálov sa tam v poslednom čase darí najmä vďaka vrchnej pražskej žalobkyni Lenke Bradáčovej, ktorá poslala za mreže v tomto roku už aj veľké ryby z justičného prostredia prepojené s advokátmi a ďalšími aktérmi, ktorí majú pred menom právnický titul.

Muži v talároch na lavici obžalovaných sa neobjavujú v praxi často. Dokázať im vinu je pomerne komplikované, navyše sa vždy spája s rizikom, že sa budú snažiť ovplyvňovať proces okrem iného apelom na utajené delikty politikov. Preto nás nemôžu prekvapiť odkazy justičných celebrít, ktoré sa spoliehajú na to, že na nich si nik netrúfne, pretože ak začnú rozprávať, dostanú sa do chúlostivej situácie aj tí, čo držia v štáte kormidlo moci.

Problémom nie sú iba zdĺhavé procesy či rozporuplné rozsudky súdov, ale aj nadväzné excesy v oblasti konkurzov firiem a reštruktura­lizácií. Ak pokračujú v podnikaní firmy, od ktorých dostanú veritelia zo svojich neuhradených faktúr menej ako štvrtinu, zaváňa to v zásade nekalým konaním. Pritom na Slovensku je veľa prípadov, keď by bolo namieste nechať firmu priamo zbankrotovať, pretože beztak deformuje podnikateľské prostredie.

Paragrafov proti neserióznym podnikateľom, sudcom, prokurátorom a právnikom, ktoré by pomohli ohodnotiť príslušné trestné činy, máme v legislatíve pomerne dosť. Stačí spomenúť poškodzovanie veriteľa, zneužitie právomoci verejného činiteľa, porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku a podobne.

Na nastolenie lepšieho právneho poriadku je však v prvom rade potrebná výmena garnitúry politikov za takých, ktorí nie sú poznačení lúpežníckou privatizáciou, manipuláciami pri verejnom obstarávaní a presadzovaním predražených PPP projektov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #podnikanie #legislatíva #vymožiteľnosť práva