Prepúšťanie nadbytočných

Náklady na prepustenie zamestnanca sú na Slovensku jedny z najvyšších v celej Európskej únii. Firmu v priemere stoja približne 35-tisíc eur. Podnikatelia za tým vidia nepružný Zákonník práce a rôzne byrokratické prekážky.

31.08.2015 17:00
debata (15)

Správu tohto znenia zverejnila 23. augusta spravodajská televízia TA3. Prepustenie nadbytočných pracovníkov je podľa tohto zdroja u nás dokonca šieste najdrahšie v EÚ. Takáto výška nákladov na zbavenie sa zamestnancov, pre ktorých nemá firma prácu alebo ktorí nie sú dostatočne adaptabilní napríklad na nové pracovné podmienky či moderné technológie, samozrejme, zohľadňuje aj povinné zdravotné a sociálne odvody, ktoré platí firma a čiastočne aj samotný zamestnanec nachádzajúci sa na čiernej listine.

Relácia v tejto súvislosti dala priestor advokátke prestížnej poradenskej firmy aj zástupcovi Republikovej únie zamestnancov. Ak si však dáme tú námahu a zamyslíme sa nad modelovým príkladom zamestnanca s priemerným zárobkom a nákladom zamestnávateľa na jeho prepustenie, dôjdeme k úplne iným výsledkom ako mediálne prezentovaní experti na Zákonník práce a odborníci na odvodový systém na Slovensku.

V mnohých prípadoch sa neželaným zamestnancom stáva ten, kto sa príliš domáha dodržiavania bezpečnosti práce alebo svojich nárokov na zaplatenie prípadnej práce nadčas a podobne. Mnohé firmy vedia veľmi obratne loviť v mútnych vodách a navodiť také situácie, že pracovník odíde bez odstupného, najmä ak si je vedomý, že personálni manažéri si veľmi ochotne vymieňajú telefonicky informácie o skutočných dôvo­doch ukončenia pracovného pomeru v predchádzajú­cej firme.

Ak by si redaktori zobrali okrem kamery a mikrofónu do ruky aj kalkulačku, prišli by ľahko na to, že skočili na lep niekomu, kto potrebuje adekvátne a účinne deformovať verejnú mienku o prílišnej ochrane zamestnancov, ktorá ubližuje firmám a bráni im údajne nepriamo vo vytváraní nových pracovných miest.

Ak si za vzorový príklad zoberieme pracovníka s priemerným zárobkom tisíc eur, ktorý vo firme odpracoval 12 rokov, tento má nárok na odstupné vo výške štyroch platov. Spolu s viac ako 35-percentnými odvodmi bude firmu jeho prepustenie stáť celkovo maximálne 5 400 eur.

Aj keby sme k tomu ešte pripočítali dvojmesačnú výpovednú lehotu, počas ktorej by prepúšťaný zamestnanec nemusel trebárs vôbec nič robiť, prišli by sme k celkovým nákladom na jeho prepustenie vo výške približne 8 000 eur, čo je stále výrazne menej, ako uvádza zavádzajúca správa spravodajskej televízie.

V tomto prípade k tomu možno hádam iba dodať, že účel svätí prostriedok, ktorým je snaha zvýšiť flexibilitu trhu práce tak, že ho firma bez obáv z prílišných dodatočných nákladov mohla poslať na ulicu či do radov na úradoch práce. Slovenskú firmu môže stáť prepustenie pracovníka z nadbytočnosti alebo organizačných dôvodov v relácii uvádzaných 35-tisíc eur iba vtedy, ak by šlo o naozaj veľmi slušne plateného manažéra s tzv. zlatým padákom garantujúcim nadštandardné benefity.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #náklady #prepustenie #zamestnanci