Internáty pre seniorov

Predlžovanie ľudského veku spolu s trvalým poklesom pôrodnosti a čoraz vyššia migrácia pracovnej sily vplývajú na prehlbovanie demografickej krízy. Spoliehať sa na pomoc detí v období staroby môže čoraz menej ľudí, rovnako otázne je aj financovanie obdobia tretieho veku z dôchodkového sporenia.

21.09.2015 18:00
debata (5)

Penzie zo štátnych systémov sa čoraz viac „solidarizujú“. To v praxi znamená zoštíhľovanie dôchodkov tých, čo lepšie zarábali a viac prispievali do sociálneho systému. Veľa ľudí v produktívnom veku nie je dôchodkovo poistených, pretože nemá pracovný príjem takého druhu a v takej výške, ktorá zakladá povinnosť platiť dôchodkové poistenie.

Zadlžené štáty pritom nedokážu stále dotovať výplatu dôchodkov ani z daňových príjmov, ani chronickými deficitmi štátnych rozpočtov narážajúc na výšku verejného dlhu. Spása sa nedá očakávať ani v podobe súkromného dôchodkového zabezpečenia.

Pre nízke úroky a nemožnosť trvalého dosahovania iných výnosov, pretože existujú obavy praskania bublín nafukovaných aktív v dlhopisoch alebo akciách, sú akékoľvek odhady nasporeného kapitálu s výhľadom desiatok rokov pre budúcich seniorov odkázaných len na nepracovné príjmy iba nenaplniteľnou chimérou.

Tradičné domy seniorov sú pre starých ľudí s bežnými príjmami finančne čoraz nedostupnejšie. Čiastkové riešenia do budúcnosti možno očakávať od tzv. poistenia nesebestačnosti, kde by časť nákladov na opatrovateľskú službu prešla na poisťovňu, alebo od spätných hypoték, keď dedičia po svojich príbuzných zdedia najmä dlhy.

Zaujímavý príklad riešenia bývania seniorov je z Nemecka Tam finančne podporujú budovanie „internátov“ pre seniorov, ktoré fungujú na princípe bytových družstiev. Členovia sa svojpomocne starajú podľa dohodnutého kľúča o chod spoločenstva, vrátane zabezpečovania základnej starostlivosti o odkázaní napríklad na invalidný vozík.

V zásade ide o postavenie väčších bezbariérových montovaných rodinných domov alebo o úpravu menších objektov určených na bývanie seniorov. Náklady na pobyt sú vzhľadom na svojpomocnú organizáciu prevádzky spoločenstiev seniorov oveľa nižšie ako v súkromných či v komunálnych penziónoch, čo zvyšuje dopyt verejnosti.

Podľa nemeckého denníka Die Welt na týchto projektoch možno oceniť okrem finančnej stránky aj podporu vitality seniorov zapojených do každodenného života spoločenstva ako prevencie proti demencii a udržiavanie dobrej fyzickej i duševnej kondície.

Podľa aktuálnych prognóz bude populácia na Slovensku o tridsať rokov chudobná, bezdetná a stará. Pokiaľ má pred privedením potomkov na svet prednosť obstaranie bývania na hypotéku a starosti s jej splácaním, netreba sa takému vývoju čo čudovať.

V tejto veci sa môžeme ťažko spoliehať na mladých migrantov zaplavujúcich vyspelejšiu časť EÚ, lebo tí by prípadný azyl u nás považovali zväčša za trest. Pripraviť sa dôkladnejšie na nepoznané aspekty tzv. striebornej ekonomiky bude preto nielen trendom, ale aj novou spoločenskou nevyhnutnosťou.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky #demografia #penzie