Tržby pod kontrolou

Slovensko patrí medzi krajiny s pomerne dlhou tradíciou používania elektronických registračných pokladníc.

28.09.2015 15:00
debata

Samotný systém bol síce dlhú dobu nedokonalý a umožňoval krátenie skutočne prijatých platieb, ale to sa v uplynulých rokoch výrazne zmenilo spolu s rozšírením okruhu tých, ktorých sa registračné pokladnice týkajú. Povinnosť používať elektronické pokladnice má zavedenú asi polovica krajín EÚ, samozrejme, s prevahou štátov s nižšou daňovou morálkou a pomerne veľkými odhadmi daňových únikov.

Medzi štátmi, ktoré naposledy zaviedli povinnú elektronickú registráciu tržieb v hotovosti, patrí Chorvátsko, kde je podľa odhadov rozsah šedej ekonomiky až na úrovni 28,4 % HDP. Táto krajina on-line evidenciou tržieb zaznamenala výrazný nárast tržieb najmä v maloobchode (28 %) a u živnostníkov až o 55 %.

Chorvátskym modelom založeným na povinnom odosielaní informácií o prijímaní hotovosti, platbách kartou alebo stravnými lístkami v reálnom čase do centrálneho úložiska finančnej správy sa inšpirovala aj Česká republika. Naši západní susedia nad zavedením registračných pokladníc a elektronickej evidencie tržieb uvažovali už dávnejšie, ale pre politické šarvátky a obštrukcie podnikateľských lobistov sa konkrétny návrh legislatívnych zmien stále odkladal. Do praxe sa tak povinná elektronizácia tržieb dostane až v polovici roka 2016, aj to iba politickou dohodou, že tento krok bude kompenzovaný znížením DPH na stravovacie služby zo súčasných 21 na 15 %.

Podľa odhadu Českého štatistického úradu iba v roku 2014 prišiel štát daňovými únikmi asi o 150 miliárd korún (cca 5,5 miliardy eur). Naši susedia sa síce môžu pochváliť, že ich dlh v prepočte na obyvateľa je „iba“ 6¤420 eur, čo je o 1¤290 eur menej ako v prípade dlhu na obyvateľa Slovenska (7¤710 eur), ale to nie je dôvodom otáľať s nástrojom na zvýšenie daňových príjmov dôkladnejšou evidenciou tržieb.

V budúcom roku takáto zmena čaká aj Rakúsko s verejným dlhom na hlavu 33¤780 eur. Ak by sme však brali do úvahy výkon ekonomiky meraný cez výšku HDP alebo čisté príjmy na obyvateľa porovnávaných krajín, vyzerali by uvedené údaje v inom svetle. V oboch krajinách moderné elektronické systémy evidencie tržieb nebudú odkázané len na tlačenie bločkov o prijatej platbe, ale obchodníci budú môcť dôkaz o evidovanej platbe zaslať ihneď mailom alebo do schránky tzv. chytrého telefónu zákazníka.

Minister financií ČR Andrej Babiš očakáva od plánovanej povinnej elektronickej evidencie služieb nárast daňových príjmov viac ako desať miliárd korún (cca. 370 miliónov eur), ktoré by mohli znížiť chronický deficit verejných financií. Opoziční poslanci a podnikateľské organizácie plán na zavedenie elektronickej evidencie tržieb ostro kritizujú a označujú za hrobára podnikateľského prostredia.

Podľa názoru českého ekonóma Lukáša Kovandu uverejneného nedávno v týždenníku Euro občania ochotne deklarujú svoj príjem vtedy, keď politikov považujú za dôveryhodných, systém za férový a daňovú záťaž za prijateľnú a nezaťaženú vysokými odvodmi, bez korupcie a predražených zákaziek či neefektívnej správy verejného majetku. Cesta k obmedzeniu šedej ekonomiky zmenou správania daňovníkov je tak vždy behom na dlhú trať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #registračné pokladnice