Jedlo, posteľ a MHD

Čo je to ten integrovaný dopravný systém, o ktorom sa teraz v súvislosti so zľavami v MHD toľko hovorí? V skratke ide o verejnú hromadnú dopravu na území Bratislavského kraja, ktorá zahŕňa viac druhov dopravy a rôznych dopravcov (Dopravný podnik Bratislava, Slovak Lines, Železničná spoločnosť, Železnice SR), v ktorých platia spoločné prepravné a tarifné podmienky.

16.10.2015 08:00
debata

Práve pre začleňovanie bratislavskej MHD do tohto systému sa pre niektoré skupiny obyvateľstva mení (vraj sa prispôsobuje ostatným dopravcom!) systém zľavneného cestovania. Informácia na webovej stránke mesta i dopravného podniku je stručná a jasná. Zdravotne ťažko postihnutí ľudia nebudú môcť cestovať v MHD bezplatne. Poslanci a poslankyne mestského zastupiteľstva túto dlhoročnú výnimku v cestovných tarifách opäť neschválili.

Dopravný podnik mesta Bratislava upozornil dotknutú skupinu cestujúcich, že si môže uplatniť zľavu vo výške 90 percent z cestovného, ale platí to iba pri kúpe električenky, ktorej vybavenie, mimochodom, znamená ďalšie výdavky. Pri jednorazových lístkoch je zľava už iba 50-percentná. A bonusom pre ľudí s príjmom okolo 250 eur mesačne je, že zľavnené cestovanie sa týka iba tých, čo majú trvalý pobyt v Bratislavskom kraji. (Upravené 20. 10. – Stránka DPB pôvodne uvádzala zľavnenú električenku len pre cestujúcich s trvalým pobytom v Bratislave; pozn. red.).

Kto nežije s tými, ktorí „vďaka“ svojmu hendikepu živoria z nedôstojných žobračeniek od štátu, a nedostáva sa mu ani daru empatie, netuší, v akých náročných podmienkach fungujú zariadenia, ktoré sa o zdravotne znevýhodnených ľudí starajú, a ich rodiny, tak veľkohubo glorifikované ústavou.

Nevidiaci predstavujú samostatnú kapitolu tohto dopravného trileru. Pre nich dopravný podnik ešte nemá prichystané automaty, zato platiť na drevo budú musieť aj oni. Ako si majú kupovať lístky, ako si ich označovať a ako kontrolovať ich platnosť? Žeby to celé vymysleli mestskí radní, aby podporili vzájomnú komunikáciu obyvateľstva? Nie je to iba prenášanie vlastnej zodpovednosti na druhých?

„Všetci naši klienti majú malé vreckové a teraz im namiesto kávičky a zákusku v cukrárni, čo tak neskutočne milujú, peniaze minieme na dopravu. Nedávno sme boli loďou v Danubiane, v stredu ich berieme do tzv. mačacej kaviarne, keď majú canis terapiu, nech skúsia aj mačičky. Budúci týždeň chceme stihnúť nejakú galériu, nech si ešte užijú mesto. Keď si budú musieť kupovať cestovné lístky, budeme sa musieť obmedziť najmä na prechádzky po parku a pozorovanie električiek a áut.“ Aj toto je realita, milé zastupiteľstvo. Život, to nie je len jedlo a posteľ.

Je nepochopiteľné, prečo majú zdravotne znevýhodnení ľudia doplácať na inak zmysluplné novinky dopravného systému. Žeby práve oni vytrhli z biedy spoločnosť, v ktorej audit zistil, ako tvrdí magistrát, manažérske pochybenia, predražené úvery a služby, nevýhodné zmluvy a miliónové straty? Alebo inak povedané: rozkrádanie?

Aby sa Slovensko naozaj stalo krajinou pre všetkých, stačilo by aspoň neklamať a nekradnúť. A nenechať tých najzraniteľnejších platiť cudzie účty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #MHD #integrovaná doprava