Vláda expertov

Podľa Európskej komisie má hospodárske riadenie v EÚ posilniť vytvorenie národných rád pre konkurencieschopnosť – nezávislých inštitúcií, ktoré majú vládam dávať odporúčania v oblastiach súvisiacich s konkurencieschopnosťou ekonomík.

24.10.2015 10:00
debata

Právomoci a spôsob fungovania budú závisieť od národného kontextu, v hrubých črtách by však mali fungovať podobne, ako rady pre rozpočtovú zodpovednosť. Pôsobí to ako racionálna idea. Komplexný fenomén, akým je globálna konkurencieschop­nosť ekonomiky, budú analyzovať odborníci.

Vďaka ich odporúčaniam sa budú môcť politici vyvarovať rozhodnutí s negatívnymi vplyvmi na hospodárstvo – a sekundárne na zamestnanosť, sociálnu situáciu. Návrh však nesie tri riziká: dve s možným krátkodobým vplyvom, jedno dlhodobé.

Mandát rád pre konkurencieschop­nosť bude úzky, ale zároveň široký. Konkurencieschop­nosť sa týka mnohých oblastí: sektorovej štruktúry ekonomiky, regulácie trhu práce a produktových trhov, štruktúry investícií, vzdelávacieho systému…

Odporúčania rád tak môžu mať veľmi široký záber. Od školského systému, podpory výskumu, cez sociálne práva a organizáciu kolektívneho vyjednávania, po verejné investície do infraštruktúry. Každú z týchto oblastí však budú hodnotiť z úzkeho hľadiska: schopnosti ponúkať lepšie, lacnejšie, úspešnejšie produkty a služby, ako globálni konkurenti.

Iné faktory – v sociálnej oblasti napríklad požiadavka férovosti, sociálnej spravodlivosti – budú mimo ich mandátu. S tým súvisí druhý problém. Systém „poradných orgánov“ by sa mohol teoreticky doplniť o rady pre sociálnu spravodlivosť.

Odborníci v nich by hodnotili každé opatrenie z hľadiska prerozdelenia jeho nákladov a benefitov, vplyvov na rovnosť príležitostí, sociálnu kohéziu spoločnosti. Koniec koncov, to všetko sú princípy vpísané do základných zmlúv EÚ aj ústav väčšiny jej členských štátov.

Odporúčania týchto rád by boli pravdepodobne často v protiklade k záverom rád pre konkurencieschop­nosť. To je úplne v poriadku. Formulovali by sa z hľadiska svojho mandátu – vplyvu na sociálnu spravodlivosť. Konečné rozhodnutie by bolo v rukách volených politikov. A tí by niesli zodpovednosť.

Žiadne rady pre sociálnu spravodlivosť však nebudú. Politici sa budú rozhodovať len na základe odporúčaní formulovaných z hľadiska konkurencieschop­nosti. Budú robiť politické rozhodnutia, často s redistributívnym vplyvom, no môžu sa skrývať za „expertný názor“. Jediný správny, expertom posvätený variant.

Posledné riziko je dlhodobé. Stredajšie návrhy komisie sú súčasťou plánu na posilnenie menovej únie, ktorý začiatkom roku predložili prezidenti piatich európskych inštitúcií. Prvý krok obsahuje opatrenia, ktoré sa dajú prijať v krátkodobom horizonte, bez zmien základných zmlúv EÚ.

Neskôr, o pár rokov, bude mať menová únia hádam vlastný parlament, ktorý posilní jej demokratickú legitimitu. No v tom čase už budú jej právomoci v zásadných oblastiach zošnurované „objektívnymi pravidlami“ a odporúčaniami tzv. nestranných expertov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #konkurencieschopnosť