Zrušenie mincí a bankoviek

Známy americký ekonóm Kenneth Rogoff, ktorý bol kedysi hlavným ekonómom Medzinárodného menového fondu, ako aj prominentný nemecký ekonóm Peter Bofinger, ktorý je poradcom nemeckej vlády, patria medzi finančné celebrity presadzujúce zrušenie hotovosti v najvyspelejších krajinách sveta. Ak by politici a bankári došli k zhode, stratilo by tradičné obeživo vo forme bankoviek a mincí opodstatnenie a platby za tovar a služby by mohli prebehnúť len bezhotovostne. Na zaplatenie záväzkov alebo úhrady by sa dali okrem šekov využiť iba bankové prevody cez internet a platby platobnými kartami či modernými aplikáciami v mobiloch.

27.10.2015 15:00
debata (22)

Platby v hotovosti sa z pohľadu bezpečnosti postupne stávajú relikviou minulosti, navyše spojenou s pomerne vysokými nákladmi na jej prevoz a uschovávanie, rizík spojených s prijatím falošných platidiel a ich vyberaním prostredníctvom bankomatov. Podľa vyjadrení Bofingera pre nemecké médiá hotovosť už dnes prakticky nikto nepotrebuje, okrem kriminálnych a mafiánskych štruktúr, podvodníkov, úplatkárov, korupčníkov a fuškárov z radov remeselníkov, ktorí zatajujú skutočnú výšku svojich príjmov.

Približne tretinu vytlačených eurobankoviek predstavujú päťstoeurovky, ktoré sa v obchode často nedajú ani použiť a množstvo z nich slúži najmä na pranie špinavých alebo aspoň nezdanených peňazí. Bofinger navrhuje, aby pilotnými krajinami na zrušenie hotovosti boli štáty eurozóny, USA, Veľká Británia a Švajčiarsko. Zrušením hotovosti by sa zabránilo aspoň sčasti znížiť prácu načierno a tiež zatajovanie tržieb v tých krajinách, kde nie sú zatiaľ povinné registračné pokladnice.

Uvedení ekonómovia vidia hlavný prínos zrušenia tradičných peňazí v možnosti prinútiť ľudí míňať svoje finančné úspory či rezervy. Tým, že by komerčné banky namiesto vyplácania úrokov sporiteľom, čo si peniaze šetrili, uprednostnili tých, ktorí ich priebežne míňajú alebo si dokonca na svoj životný štandard prostriedky požičiavajú, pomohli oživiť ekonomiky a zamestnanosť. Zhromažďovanie peňazí na účtoch by totiž bolo sankcionované tým, že by sporiteľ za nespotrebované peniaze odložené v banke platil sankčné úroky.

Okrem toho by zrušenie hotovosti napomohlo k prípadnému zavedeniu solidárnej dane vlastníkom kapitálu použitej na splácanie štátnych dlhov. Všetky peňažné transakcie by boli bezhotovostné s možnosťou ich neobmedzenej spätnej kontroly a z nej vyplývajúcich hrozieb zneužitia získaných informácií.

V rámci EÚ sa zatiaľ do praxe dostali iba reštrikcie limitu hotovosti vyvážanej do zahraničia vo výške maximálne desaťtisíc eur na osobu. Zároveň existuje možnosť preveriť, či klient nemá so sebou hotovosť nad uvedený limit. Moderné skenery na hraniciach dokážu zistiť objem prevážanej hotovosti ukrytej v batožine, ale aj na tele cestujúceho.

Plán na zákaz používať akúkoľvek hotovosť v najvyspelejších štátoch je však zatiaľ možné považovať skôr za utópiu, ako za reálnu víziu fungovania ekonomiky.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #peniaze #bankovky