Vylúčenie stavebnej nekvality

Nedávna správa o praskajúcej novostavbe polyfunkčného domu v centre Piešťan, ale aj urýchlené vysťahovanie nájomcov z najväčšieho kancelárskeho komplexu v strednej Európe neďaleko centra Bratislavy otvorili množstvo diskusií o kvalite stavebných diel na Slovensku. Zoznam šlendriánsky realizovaných objektov za poslednú dekádu by bol pomerne dlhý a na jeho konci by bol dokonca aj jeden spadnutý diaľničný most.

17.11.2015 10:00
debata (1)

Spoločným menovateľom všetkých takýchto prípadov je obvykle podcenená statika a nedodržiavanie technologických postupov pripomínajúce podobné prípady z Turecka, kde však na rozdiel od Slovenska sú pomerne časté zemetrasenia.

Vynútené vypratanie piešťanského obytného komplexu je iba začiatkom peripetií ľudí, ktorí sa do tohto domu iba nedávno nasťahovali. Okrem toho, že prišli o strechu nad hlavou a úspory v podobe investícií do novostavby, budú mať aj problém s úvermi na bývanie.

Vinníka praskajúcich stavieb je dosť ťažké brať na zodpovednosť, najmä ak ide o byty. Financujúce banky pri nových projektoch totiž obvykle žiadajú, aby na každý nový veľký projekt mali vytvorenú samostatnú spoločnosť. Ak podnikateľský zámer predaja bytov zatiaľ nakreslených iba na papieri alebo virtuálne v počítačovej vizualizácii nevyjde, tí, čo zložili na kúpu bytu vysoké zálohy, obvykle o svoje peniaze prídu.

Horšie na tom je, ak sa tak stane navyše v kombinácii s požičanými peniazmi na hypotéku. Toľko peňazí, čo predstavujú všetky škody na budovách a znehodnotenom majetku, stavebné alebo developerské firmy pri najlepšej vôli nedokážu zaplatiť, a preto zvyčajne končia podnikanie bankrotom. Záujemcovia o kúpu bytu, ktorý reálne neexistuje, majú malé šance, že sa cez svoje práva veriteľa dokážu dostať naspäť k svojim peniazom.

Riešenia na bezpečné financovanie plánovanej výstavby nehnuteľností existujú najmä vo forme bankových záruk za vrátenie zálohových platieb vystavených v prospech tých, čo sa rozhodli riskovať a kupujú byty na papieri. Liekom proti „stavebným fušerom“, ktorí sa vyznačujú nekvalitou stavebných prác, sú opäť bankové záruky, ktoré garantujú investorom, že v prípade nekvalitných stavebných diel si budú nárokovať zľavu na cene napríklad až do výšky desať percent kúpnej ceny.

Potrebné je tiež sprísnenie legislatívy, aby sa drzé stavebné firmy so zlými referenciami z predchádzajúcich stavebných diel a prác mohli vylúčiť z verejného obstarávania. V Česku, ale aj na Slovensku sú napríklad nočnou morou verejného obstarávania miest a obcí stavebné firmy, ktoré získavajú zákazky predovšetkým vopred kalkulovaným neférovým správaním sa či podliezaním cien s vedomím, že platby subdodávateľom skrátia alebo celkom odmietnu. Tým si vytvárajú neželateľnú konkurenčnú výhodu, ktorej dôsledky vidno na prvý pohľad v podobe padajúcich stropov a praskajúcich stien.

V Česku preto od budúceho roka bude platiť nová právna úprava, umožňujúca firmy s pochybnou podnikateľskou minulosťou alebo so zlými skúsenosťami z ich prác vylúčiť z verejných tendrov a súťaží. Slová „nechceme vás“ preto pri výbere firiem na realizáciu stavieb nebudú žiadnou zvláštnosťou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #stavby #Centroom