Novoročná sudička

Slovensko má sebou zatiaľ najúspešnejší rok od vypuknutia ekonomickej krízy. Dlhoočakávané pozitívne pokroky sú viditeľné vo výraznom znižovaní deficitu verejných financií, ktoré sú však spojené s problémami v školstve a zdravotníctve.

04.01.2016 18:00
debata (1)

Doterajšie prognózy sa opierajú o reálny predpoklad pokračovania konsolidácie verejných financií, ak sa bude naďalej zvyšovať zamestnanosť a hospodársky rast. Konsolidácia v slovenskej hospodárskej realite znamená, že deficit verejných financií by u nás nemal presiahnuť dve miliardy eur.

K lepšiemu hospodáreniu štátu napomáha najmä zvyšovanie spotreby vďaka nízkym úrokom a odhaľovanie najväčších daňových únikov na DPH. Otázne zostáva, dokedy bude ekonomika hnaná lacnými hypotékami a takmer nulovými úrokmi z nových štátnych dlhov stačiť s dychom.

Ak počujeme z úst politikov oslavné ódy o tom, že aj v budúcich rokoch budeme pokračovať v znižovaní verejného dlhu, je to pravda aj lož zároveň! V pomere k výkonu ekonomiky (HDP) v poslednom období dlh krajiny mierne klesol, no v absolútnych číslach nám jeho celková výška v eurách stále rastie.

Rezervy v prípadných privatizačných výnosoch už pritom takmer nie sú, resp. skôr počujeme slová o tom, že ak nám to situácia dovolí, získame späť do štátnych rúk významnejšie akciové podiely v sprivatizovaných energetických spoločnostiach.

Pokiaľ ide o dobrý ekonomický rast, treba sa skôr ako s priemerom eurozóny porovnávať so susedným Českom, ktorého verejný dlh má v tomto roku klesnúť pod hranicu 38 percent. Dilemou všetkých porovnaní v tejto oblasti je objektívnosť údajov.

Tu by sme si mali uvedomiť, že Slovensko patrí medzi štáty s najväčšou dierou vybraných daní v pomere k HDP. Inými slovami, na to, ako sa krajine darí, by mala dokázať vybrať podstatne viac od tých, čo sú povinní dane a odvody platiť.

K znižovaniu deficitu štátu v pomerne veľkom rozsahu prispelo aj zostrihanie odvodov do druhého dôchodkového piliera. Prvé stovky poistencov sa už na vlastnej koži mohli vlani presvedčiť, že realita dôchodkov závislých od životných poisťovní je na míle vzdialená rétorike maklérov dôchodkových správcovských spoločností spred desaťročia.

Ak by sme mali byť novoročnou ekonomickou sudičkou, ktorá nám dá do vienka pre začínajúci sa rok dobré aj zlé veštby, museli by sme diferencovať, komu svoje posolstvá adresujeme. Bohatším daňovníkom nová legislatíva ponúka novinku v podobe dlhodobého investičného sporenia do výšky tritisíc eur ročne s oslobodením výnosov z investovaného kapitálu od dane, ak investor tieto nevyberie skôr ako za 15 rokov.

Pre nízkopríjmových zamestnancov príde zasa vhod zvýšenie minimálnej mzdy, ako aj daňovej odpočítateľnej položky pre zdravotné odvody. Dôležité však bude, či všetky plusy pre občanov nepôjdu na úkor ešte väčšieho vyťahovania peňazí z ich peňaženiek, alebo na úkor nezaplatených faktúr v zdravotníctve, ktoré aj tak v konečnom dôsledku zaplatíme zo spoločného.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #deficit #konsolidácia #štátny rozpočet #hospodársky rast