Katarské Hry o život

Korupčný škandál šéfa futbalovej asociácie FIFA Seppa Blattera by mohol vyniesť na svetlo sveta ďalších kostlivcov zo skríň svetového futbalu.

12.01.2016 14:00
debata (4)

Napríklad cenu úplatkov za zaistenie miesta konania ďalších majstrovstiev a predovšetkým cenu, ktorú za ne zaplatia robotníci v Katare.

Okrem súkromných platieb medzi bývalým šéfom FIFA a šéfom UEFA Michelom Platinim sa množia aj iné podozrenia, a to o niekoľkomili­ónových úplatkoch, ktoré za zaistenie hosťovania majstrovstiev sveta pre Katar vyplatil katarský viceprezident FIFA Bin Hamman alebo rôzne korporácie, ktoré stihli s tamojšou vládou uzavrieť sponzorské kontrakty.

To je však iba povestný vrchol ľadovca. Najhorší je spôsob, akým sa Katar snaží do roku 2022 neexistujúcu infraštruktúru pre majstrovstvá sveta postaviť. Na stavebné práce sem pozýva „gastarbeitrov“, sezónnych robotníkov z Ázie či Afriky. Títo tvoria až 94 percent obyvateľstva malej dvojmiliónovej krajiny a nemajú nárok na občianstvo. Keďže sú to „hostia“, nevzťahuje sa na nich ani rovnaký zákonník práce. Pracujú v tzv. systéme kafala, ktorý povoľuje súkromným firmám privážať si robotníkov zo zahraničia. Mnohí ľudia sem prichádzajú z Indie, Nepálu, Srí Lanky či Filipín, kde zaplatia vysoký poplatok pracovnej agentúre, ktorá im sľubuje slušný zárobok na Blízkom východe.

Po prílete do Kataru žijú v pracovných táboroch, desiati v jednej izbe so špinavou vodou a sú donútení podpísať „iný“ kontrakt, za mzdu okolo jedného dolára na hodinu. Pritom musia pracovať osem až dvanásť hodín denne. Zamestnávatelia sa im väčšinou nenamáhajú platiť zdravotné poistenie a často im rovno odoberú pasy, a tým môžu zmeniť prácu alebo odísť z krajiny len s ich súhlasom. Mnohí robotníci sú tak roky uväznení v krajine, kde neexistuje právo na štrajk a o iných, pre nás bežných právach ani nehovoriac.

Podľa Medzinárodnej konfederácie odborov zomrelo pri stavbe katarských futbalových komplexov a masívnej infraštruktúry doteraz vyše 1 200 ľudí, pri rôznych typoch zranení a infarktov na pracovisku alebo v súvislosti s otrasnými pracovnými podmienkami. Týmto tempom zomrie až 4 000 ľudí, kým sa odohrá prvý zápas. Ďalšie tisícky robotníkov podľa hlásení nedostávajú mzdy viac ako rok.

Niekto to môže nazývať „ekonomickou šancou“ pre imigrantov. Pri rozpočte katarskej vlády, ktorá na majstrovstvá vyčlenila 200 miliárd dolárov – viac ako štvornásobok historicky najdrahšej olympiády v Soči – sú úmrtia na stavbách a jeden dolár na hodinu v systéme zamestnávateľského feudalizmu skôr moderným otroctvom. Luxusné štadióny a hotely postavia tí, čo na tom jediní nezbohatnú.

Keď sa chce FIFA očistiť od svojich korupčných škandálov, rovno si môže očistiť aj svoje krvavé ruky. Môže urobiť všetko pre to, aby majstrovstvá sveta vo futbale 2022 neboli filmovými Hrami o život, hrami pre masy, postavenými za cenu obrovských, úplne zbytočných obetí, položených pre niekoľko zápasov futbalových hviezd.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #Sepp Blatter #Medzinárodná futbalová federácia FIFA