Viac takých Feldekov!

William Shakespeare sa narodil aj zomrel v apríli, keď začínajú spievať sláviky. V bratislavskom V klube sme v posledný januárový deň oslávili s Feldekovcami 400. výročie jeho úmrtia premiérou hry Ľubomíra Feldeka Smrť v Stratforte alebo radšej sa zle oženiť.

03.02.2016 16:00
debata

Feldekovci vo véčku účinkujú často a Ľubomír Feldek si so Shakespearom podáva prsty, odkedy ho začal ako chlapec čítať a neskôr prekladať.

Neviem, či na Slovensku máme prekladateľa s takým širokým akčným rádiusom ako má Feldek, čím narážam na jeho prekladateľské exkurzy nielen do anglickej literatúry. A neviem ani, či máme ešte básnika s takým záberom, ako má Ľubo. Mám rada jeho básne, páči sa mi, ako vie literárne udalosti usúvzťažniť a uviesť na pravú mieru, obdivujem jeho pamäť a uznanlivo kývam hlavou, keď čítam Mihalkovičov verš: Potrebovali by sme viac takých Feldekov!

Divadelná hra Smrť v Stratforde mala vznikať priamo na javisku. Kto iný ak nie Feldek v roli Shakespeara! Najlepšie improvizácie sú tie pripravené. Hra vznikla v hlave, neskôr bola napísaná a nacvičená, javisko V klubu ju odpremiérovalo a my diváci sme skonštatovali, že by si zaslúžila rovno Národné divadlo!

Ľubo nie je naozajstný herec, no básnika a dramatika Shakespeara hrá vynikajúco, sám je básnik a dramatik, nemusí ho hrať.

Shakespearovou manželkou sa na javisku stala Ľubkova dcéra Katka, ktorá aj spievala. Náročky ich oslovujem familiárne. Tatko Feldek hru napísal, stvárnil hlavnú úlohu, bol autorom textov Katkiných pesničiek. A napriek tomu, že niektorí budú hovoriť o rodinkárstve, u Feldekovcov bolo dobre ako u nich doma na návšteve a celé predstavenie bolo vynikajúce.

Možno by mali mať vlastné pódium. Pracovitý Ľubo Feldek, čo teraz oslávi osemdesiatku, by to aj utiahol, popri všetkom, do čoho zabŕda! Okrem Feldekovcov v hre účinkovali tentoraz aj ako herci osvedčení hudobníci: Richard Šimurka a Ivo Jankovič.

SHAKESPEARE: Odbilo dvanásť. A už je 23. apríla 1616. Práve som sa dožil päťdesiatich dvoch rokov. No čo je to? Nič. Stále som mladý. Len som dnes trochu viac vypil a som ustatý. (Recituje Sonet 66.) Ustatý všetkým, chcem iba smrť. Chcem oddych. Nech u dvier žobrať nevidím viac česť a niktošov na recepcie chodiť a čistotu, čo musí bahnom prejsť, a metále, čo pripnú hlupákom, a pannu, ktorú znásilňuje prasa, a bezprávie, čo šliape na zákon, a moc, čo nad bezbranným vypína sa, a umelca, čo slúži u despotu, a tupca, čo vždy múdrych poučí, a prostú pravdu bitú za prostotu, a zlo, čo dobro drží v područí! Ustatý všetkým rád to opustím…

ANNA (po špičkách vojde a poprikrýva ho).

SHAKESPEARE: … len teba nerád zanechám tu s tým. (Ozve sa šum dažďa.)

SHAKESPEARE (do šumu dažďa): Many a good hanging prevents a bad marriage. Radšej sa dobre obesiť, ako zle oženiť. Trojkráľový večer, I. dejstvo, 5. výstup. Hovorí to tam klaun Feste. Celý svet to bude raz opakovať po ňom, a len málokto bude vedieť, že som to prvý povedal ja – hoci ja som si to nikdy nemyslel. Ja som si vždy myslel pravý opak. Dobre sa obesiť? Radšej sa zle oženiť… V testamente som jej odkázal druhú najlepšiu posteľ… A zase prší…

(Umrie.)

Potlesk!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #William Shakespeare #Ľubomír Feldek #premiéra hry