Realitná gramotnosť

Jednou z dôležitých životných skúseností je kúpa nehnuteľnosti. Toto rozhodnutie má zvyčajne dlhodobé dosahy na život jednotlivca. Ceny realít v oblastiach s dostatkom pracovných príležitostí umožňujúcich splácanie hypoték stále rastú.

21.03.2016 15:00
debata (3)

Nafukovanie realitných bublín sa netýka len Slovenska, ale aj mnohých iných krajín EÚ zaplavených lacnými peniazmi. Európska centrálna banka ich totiž bankovému sektoru poskytuje doslova zadarmo. Väčšina záujemcov o kúpu realít tak väčšinu potrebných prostriedkov získava na dlh, pričom k urýchleným rozhodnutiam dochádza najmä u tých, čo doteraz bývali v podnájmoch.

Mnoho bytov, osobitne v Bratislave, sa dnes predáva na papieri skôr, ako na stavenisku bager vykope prvú jamu. Cenová výhoda takejto skvelej kúpy je však poznačená rizikom, že predávajúci zbankrotuje skôr, ako sa byt dokončí a z budúceho majiteľa bytu zostane iba problémový úverový dlžník financujúcej banky. V Českej republike po bankrotoch firiem predávajúcich nepostavené byty záujemcovia o byt oveľa častejšie ako u nás požadujú bankové záruky za vrátenie zálohových platieb, ak firma pre bankrot stavbu nedokončí.

Na Slovensku sa stalo tradíciou, že na kupujúcich čakajú nástrahy realitného trhu v podobe skreslených informácií a poloprávd, často priamo v podaní údajných expertov na bývanie. Ide najmä o prípady, keď jednoizbové byty sú vlastne garsónky s kuchynským kútom vtesnaným do chodby alebo priamo do obývacej izby, alebo o dvojizbové byty, ktoré sú vlastne pôvodne jednoizbové s vytesnením kuchyne na chodbu.

Úplne inou kapitolou sú ponuky apartmánov určených na bývanie. Laik by si pod nimi predstavoval nadštandardné bývanie v novom bytovom komplexe, pričom skutočnosť je celkom iná. V praxi ide zvyčajne o novostavby, ktoré sa síce dajú používať na bývanie, ale v katastri nehnuteľností sa označujú ako nebytové priestory. Dôvodom je často zlé dispozičné riešenie takýchto „bytov“, pokiaľ ide o prístup denného svetla, no aj nesplnenie zákonných kritérií týkajúcich sa zvukovoizolačných noriem, ktoré musia byť dodržané v objektoch určených na bývanie. Obývať teda apartmán sa tak môže stať z pohľadu súkromia a prístupu svetla doslova nočnou morou, predovšetkým ak majiteľovi nejde o investíciu so zámerom prenajímať ho.

V realitných časopisoch sa tiež môžeme stretnúť s prekrútenými radami od realitných expertov, ktorí napríklad upozorňujú prenajímateľov, že z prenájmu treba platiť nielen dane z príjmu, ale aj zdravotné odvody. Pritom príjem z prenájmu je od platenia zdravotných odvodov oslobodený, pokiaľ nejde o podnikanie na živnosť spojené s poskytovaním nielen ubytovania, no i upratovania izieb alebo stravovania.

Záujemcovia o kúpu bytov či domov sa často obracajú na banky, ktoré však zvačajne dokážu kvalitne poradiť najmä pri financovaní kúpy realít, menej už pri samotnom výbere. Dobrou pomôckou môže byť aj najnovšia novinka v podobe internetovej kalkulačky cien slovenských bytov, ktorú uviedol do praxe Inštitút finančnej politiky.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka #nehnuteľnosť