Umelá inteligencia

Väčšina spoluobčanov je silne znepokojená nárastom umelej inteligencie v spoločnosti. Nedávno Microsoft vytvoril takú, čo vraj voľne ponechal, aby sa bavila s obyčajnými ľuďmi.

03.04.2016 10:00
debata

Podľa všetkého sa to neskončilo práve najlepšie. Už po pár hodinách vraj umelá inteligencia vyhlasovala, že Hitler nič zlé neurobil, že k holokaustu nikdy nedošlo a že feminizmus je rakovina. Microsoft ju však potom poopravil a teraz už tvrdí, že feminizmus má rada. Nuž, pravdepodobne môžeme by tiež iba radi, že ešte pred opravou nekandidovala v marcových voľbách do slovenského parlamentu, lebo s podobnými názormi by bez väčších problémov získala asi 8,6 percenta hlasov.

V inom článku som sa však dočítal, že údajne chcela aj sex, čo by jej šance v tomto prípade hneď zvýšilo asi na 15,2 percenta. A to vôbec nespomínam, že toľko by mala iba v samotnom parlamente. Vôbec nechcem, aby sme uvažovali o tom, čo by sa mohlo stať, keby jej dovolili v televízii pozerať Smotánku. Napokon dalo by sa to odskúšať, ale, pochopiteľne, len vo veľmi špecializovanom prostredí, aké bolo napríklad za druhej svetovej vojny vytvorené v Peenemünde v Nemecku alebo v laboratóriách v Los Alamos v štáte Nové Mexiko.

Uvádzam schválne iba tento príklad, lebo umelá inteligencia má dnes s politikou spoločné najmä to, že zatiaľ vraj nechcela vôbec nijaké peniaze, teda, že jej, podobne ako politikom, úplne jednoznačne a nezištne ide iba o blaho ľudu. V tomto zmysle by bolo možné vytvoriť nejakú požičovňu umelej inteligencie, ktorá by za mierny poplatok aj bežnému občanovi pomohla vyplniť daňové priznanie tak, aby nemusel nič platiť, teda podobne, ako to robia veľké koncerny alebo iné ekonomické giganty.

V každom prípade už podnietila pomerne oprávnené obavy, že by sa mohla postupne nejako zvrhnúť a zlenivieť, no pritom sa celkom nenápadne sama preformátovať na akúsi neželateľnú umelú demenciu. Veď aj pri objave televízie človek sprvu predpokladal niečo veľkolepé a pekné v budúcnosti, no rozhodne nikto nečakal to, čo je z nej dnes.

Nuž veru, počítače už v súčasnosti v mnohom predbiehajú človeka, ako na to už niekoľko rokov upozorňuje britský teoretický fyzik Stephen Hawking. Vyhlásil dokonca už v roku 2014, že umelá inteligencia by mohla „znamenať koniec ľudskej rasy“. Niečo na tom bude, lebo aj nestranní pozorovatelia sa zhodujú, že tá posledná z Microsoftu sa stala pomerne zatvrdenou rasistkou už po pár hodinách. Teda vlastne už v zárodku. Dokonca slávny fyzik predpokladá, že jej bude možné uniknúť iba na nejakú inú planétu, napríklad na Mars.

Viem, že ju takpovediac hneď opravili. Ale dá sa jej len preto dôverovať? Čo ak ju nejaké asociálne sily pretiahnu na svoju stranu? Zaletí potom s ňou dajaký obetavý slovenský politik na detektor lži do Londýna? Zo všetkých strán nám hrozí iba strašným nebezpečenstvom! „Ale čo sa jej bojíš!“ utešuje ma kamarát. „Dáš jej zhodnotiť slovenské školstvo a bude tam, kde Akreditačná komisia ministerstva pri hodnotení umenovedných odborov v Bratislave!“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #umelá inteligencia