Kto bohatne na utečencoch?

Zbrane už roky predávame najmä krajinám Blízkeho východu, do vojen, konfliktov a do rúk autoritárskych režimov. Podľa poslednej výročnej správy o predaji zbraní z EÚ za rok 2014 sa dá konštatovať len to, že podporu mieru vo svete chápeme najprv ako predaj zbraní a následnú „humanitárnu pomoc“.

31.05.2016 15:00
debata (12)

Väčšina európskych zbraní za posledné roky putovala do oblasti Blízkeho východu. Vývoz za rok 2014 do Saudskej Arábie dosiahol objem 1,5 miliardy eur, do Turecka takmer pol miliardy, do Egypta a Spojených arabských emirátov po 300 miliónov, aj to sú len najnižšie odhady, keďže nie všetky európske krajiny zverejňujú tento údaj.

Všetko sú to tvrdé režimy, ktoré vojenskú silu opakovane využívajú na umlčanie vlastného obyvateľstva a udržanie si moci, a vedú alebo podporujú najväčšie konflikty v regióne. V rukách Islamského štátu (IS) sa našli dokonca aj zbrane vyrobené na Slovensku.

Saudská Arábia patrí posledných 15 rokov k najprominen­tnejším zákazníkom EÚ. Je to režim, ktorý vedie krvavú vojnu voči susednému Jemenu. Ten je v podstate na kolenách, už vyše roka v situácii humanitárnej katastrofy.

Zároveň sú Saudi podozriví z financovania všemožných teroristických organizácií vrátane IS či rebelov bojujúcich v Sýrii. Je zdokladované, že mnohé zbrane predané Saudskej Arábii napokon skončili v Sýrii.

Erdoganov režim tiež sleduje vlastné záujmy. Turecko posiela zbrane do rúk rebelom bojujúcim proti Asadovi, nie proti IS, ktorého skupinky hrdlorezov na území Turecka dokonca trénovali. Spojené arabské emiráty, ako aj Katar zase podporujú sýrskych rebelov.

Takéto vývozy sú v rozpore s kódexom EÚ o obchodovaní so zbraňami, ktorým sa tento biznis riadi, nehovoriac o rozpore s ľudskoprávnymi princípmi, medzinárodným právom, etikou a o rozpore so zdravým rozumom.

Ako môžu európski politici a političky vrátane našich z V4 na jednej strane nechať niekoho bezbreho profitovať na predaji zbraní do konfliktných regiónov a potom sa čudovať, že to má dôsledky v podobe utečeneckých vĺn? Najmä keď dopredu a veľmi dobre vieme, kde a ako sa tieto zbrane použijú.

Dôsledky takéhoto politického uvažovania sú katastrofálne, o obetiach na životoch nevraviac. Európske krajiny naďalej pokračujú v trende udeľovania licencií poväčšine súkromnému biznisu na predaj zbraní do otvorených vojen.

Následnú humanitárnu asistenciu potom platia verejné rozpočty alebo sa na ňu zbierajú bežní ľudia, ktorí utečencom pomáhajú. A zbrojárske firmy si môžu mädliť ruky, že sa nemusia deliť o svoje zisky na riešenie dôsledkov ich vlastného biznisu.

Precedensy pritom existujú. Nemecko aj Švédsko pozastavili niektoré vývozy do Saudskej Arábie, ktoré sú v západnej Európe terčom čoraz väčšej kritiky.

Aj v Európskom parlamente odhlasovali nezáväznú rezolúciu o zbrojnom embargu do Saudskej Arábie, nechávajúc na národných štátoch, či sa tým budú riadiť. Ak sa chce ktokoľvek tváriť, že chce riešiť sýrsku alebo jemenskú krízu, a tým zastaviť prílev utečencov do Európy, tak toto je tá cesta: prestaňme ich podporovať.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #zbrane #Turecko #Blízky východ #Islamský štát