Zmenky ako úvery

V médiách sa objavili diskusie, či nadobudnutie zmenky vystavenej dlžníkom je, alebo nie je pôžičkou. Stalo sa tak v súvislosti s kauzou týkajúcou sa spravovaných verejných prostriedkov.

20.06.2016 17:00
debata

Čakal som, že výklad v danej veci poskytne nejaký erudovaný právnik, ktorý sa venuje zmenkovému právu. Realitou však bolo iba mlčanie, aj keď kauza mala politické pozadie.

Špekulatívne nahradenie úverov zmenkami má na Slovensku pomerne dlhú tradíciu ešte z čias tunelovania štátnych bánk v 90. rokoch. V jednom z trojice vtedy ešte štátnych peňažných ústavov sa pomerne prísne podmienky na poskytovanie úverov šikovne obišli cez tzv. nákupy cenných papierov z peňazí spravovaných bankou.

Novozaložené spoločnosti bez histórie a majetku vystavili zmenky a predali ich banke. Za splatenie zmenkovej sumy ručili pritom akciami, ktoré kúpili za takto nadobudnuté peniaze získané z vystavenej zmenky.

V skutočnosti pritom išlo o zamaskovaný úver, ktorý bol použitý na získanie rozhodujúceho podielu vo financujúcej banke. Takýto úver na kúpu samej seba, keď banka poskytuje úver subjektom, ktorí ju idú ovládnuť, by sme bez škrupúľ mohli nazvať finančný incest.

Zmenky v praxi môžu úver nahrádzať alebo iba zabezpečovať jeho návratnosť. Medzi pôžičkami, úvermi a zmenkami je vzájomná previazanosť. V bankách poznajú pojmy ako zmenkový úver, depozitná zmenka, diskont zmenky a pod.

Akékoľvek poskytovanie peňazí dlžníkom, keď dlžník namiesto úverovej zmluvy či zmluvy o pôžičke vystavuje zmenku, je potrebné považovať za určitú formu úverovania. Bez ohľadu na to, či sa to niektorým politikom páči v závislosti od toho, aké alibi potrebujú navonok verejnosti prezentovať.

Neznalosť zmeniek je na Slovensku dlhodobý problém, ktorý sa vo veľkom štýle objavil najmä pri škandalóznych kauzách tzv. Duckého zmeniek vystavených za vtedajší štátny podnik SPP.

Dnes sa za pojem zmenky skrýva poskytovanie prostriedkov bez obvyklého zabezpečenia požadovaného štandardne pri úveroch. Zjednodušene povedané: ak niekomu požičiam cez zmenku a nie na základe zmluvy o pôžičke alebo úvere, nie je v tom skoro žiaden rozdiel.

Odlišný je iba samotný proces vymáhania dlžníkom nevrátenej sumy požičaných peňazí. Vymáhanie nezaplatenej zmenky je teoreticky jednoduchšie a rýchlejšie, aj keď reálna nádej na uspokojenie pohľadávky veriteľa vyššia ani nie je.

Zmenky sú dobrým sluhom, ale zlým pánom. Kto s nimi nevie dobre narábať, ľahko si môže popáliť prsty napríklad tým, že za ten istý záväzok je z právneho pohľadu povinný zaplatiť dvakrát. Ide najmä o prípady, keď zmenky menia majiteľa vyznačeným rubopisom na ich zadnej strane.

Obchádzanie zákazu poskytovať pôžičky a úvery cez zmenky sa nevyplatí, pretože tak ako v iných prípadoch platí všeobecné pravidlo, že neznalosť zákona neospravedlňuje.

Zmenky sú napriek svojej archaickej podobe listinného cenného papiera z prísnymi formálnymi náležitosťami v bankách a v medzinárodnom obchode stále dosť často frekventované. Politikom však do rúk nepatria rovnako ako deťom zápalky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zmenky #cenné papiere