Dividendová šachovnica

Výplata zdaneného zisku majiteľom firiem na Slovensku ako v jedinej krajine v Európskej únii nepodlieha dani z dividend. Ako dôvod sa uvádza snaha o podporu zahraničných investícií u nás či deformované tvrdenia, že by išlo o dvojité zdanenie toho istého príjmu. Pritom dane zo zisku platí firma a dane z dividend a vlastníkov s.r.o. jej majiteľ.

25.07.2016 16:00
debata (4)

Kto je presvedčený o dvojitom zdanení, nech sa pozrie na svoju výplatnú pásku a doklad o kúpe tovaru z obchodu. Hrubé príjmy sa po zaplatení odvodov poistného zdania, ale v obchode daň (DPH) platíme znovu. Ide totiž rovnako ako pri firmách o rozdielnych aktérov tohto zdanenia. Aj keď firmu vlastní jeden a ten istý človek. V hociktorom inom štáte EÚ by argument o dvojitom zdanení, najmä ak ide o vyhlásenia predstaviteľov podnikateľov, bol úplne na smiech.

Dôvodom plánu na zdanenie dividend nie je ani tak zabezpečenie vyšších príjmov pre štátnu pokladnicu, ako skôr odstránenie slovenskej anomálie v podobe povinnosti platiť zdravotné odvody z dividend, čo je doslova európskym negatívnym unikátom.

Tí, čo dnes nadávajú na pripravované zdaňovanie dividend, sú predovšetkým majitelia firiem, ktorí ročne mimo podnikania zarábali 51 480 eur. Od tejto sumy ročného príjmu predstavujúceho maximálny vymeriavací základ pre zdravotné poistenie jednotlivci zdravotné odvody neplatili.

To znamená, že bežní podnikatelia namiesto 14-percentných zdravotných odvodov budú platiť 15-percentnú daň z dividend. Samozrejme, iba v prípade, ak sa rozhodnú zdanené zisky vyplatiť akcionárom. V tom pre nich veľký rozdiel ani nebude. Ak sa firmy rozhodnú ponechať zisky nevyplatené, vytvoria si väčšie rezervy do budúcnosti a nerozdelené peniaze zvýšia ich bonitu.

Nové zmeny sa negatívne dotknú iba akciových spoločností, ktorých akcie sú verejne obchodovateľné. Pokiaľ v posledných rokoch drobní akcionári obvykle platili z týchto príjmov zdravotné odvody, v tomto roku sú už od nich oslobodení. Od roku 2018 však namiesto zdravotných odvodov zaplatia daň z dividend.

Vymenovanie celého radu chaotických a neprehľadných legislatívnych zmien je oveľa širšie, no pre túto chvíľu nepodstatné. Dôležité je nastavenie transparentných pravidiel, ktoré sa nebudú často meniť. Vzhľadom na previazanie zdaňovania dividend s dohodami o zamedzení dvojitého zdanenie medzi jednotlivými krajinami a na rozdielny uplatňovania dane z dividend u zahraničných nadnárodných spoločností, zostávajú beztak nezdaňované dividendy právnickým osobám. To znamená, že ak je akcionárom firmy iná firma, ktorá má sídlo v štáte nezúčastnenom na dohode upravujúcej medzinárodnú výmenu informácií na daňové účely. Akcionári z daňových rajov teda budú platiť daň z dividend až 35 percent.

V zásade nový princíp zdaňovania dividend bude spravodlivejší oproti dnešku v tom, že dane z dividend zaplatia aj vysokopríjmoví jednotlivci, ktorí doteraz zdravotné odvody z takýchto príjmov neplatili. Ak však jednu firmu vlastnia iné firmy s nulovým ziskom alebo s účtovnou stratou, štát beztak žiadnu daň z dividend od nich nevyberie. Mnoho dividend tak ako doteraz preto môže cez iné firmy zostať nezdanených.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #daň z dividend