Zastreľ si a choď!

Nedávno som sa dočítala veľkú novinu – a to tú, že vlci žerú jelene. Na Poľane ich zabili za dva týždne až päť a za rok vraj strhnú aj 120 kusov. Vlkov je zrejme priveľa, jeleňov primálo a situácia je taká neudržateľná, že o tom treba podávať propagandistické hlásenie až do veľkých médií. A poľovačky sa môžu začať!

28.07.2016 15:00
debata (62)

Škoda, že pri týchto údajoch chýbajú tvrdé dáta o zastrelených zvieratách. Ako tie, ktoré uvádza forestportal.sk: „V roku 2015 sa na Slovensku podľa hlásení poľovníckych hospodárov ulovilo 31 988 kusov jelenej zveri, čo je o 2¤780 kusov viac ako v roku 2014.“

Pred niekoľkými dňami zastrelil kdesi v lese v prešovskom kraji počas poľovačky poľovník muža! Za náhodné zabite človeka, otca rodiny mu hrozia podľa miestnej policajnej hovorkyne „až“ tri roky väzenia. V Bardejove sa z rodinného domu pred niekoľkými týždňami stratilo jelenie parožie. Bola to krádež, ako inak. Aj tohto páchateľa polícia pozná a vyšetruje. Jemu hrozí trest odňatia slobody na dva roky.

O pár dní po tejto krádeži parožia zastrelil poľovník v Hlohovci psa. Pes si počas vychádzky s majiteľom dovolil ignorovať informáciu, že sa v lese oficiálne poľuje a hrozí mu tam smrť. Ktorá si ho tam aj našla. Poľovník pykať nebude, prípad je odložený. Vec, ktorá mala meno a patrila k československým ovčiakom, nemala dostatočnú hodnotu, aby sa vôbec začalo vyšetrovanie. Trestný čin sa nestal. Vec bola príliš lacná.

Michal Anděl z Hlohovca opakuje ako mnohí pred ním, ktorí rukou poľovníka prišli nielen o psa, ale aj o životného spoločníka, priateľa a člena rodiny, že nie je v poriadku, keď je deväťdesiat percent územia Slovenskej republiky definovaných ako poľovný revír (zvernica, bažantnica a podobne). A ja dodávam, že v poľovnom revíre neplatia pre poľovníkov zjavne žiadne pravidlá, ktorými sa musí riadiť zvyšok spoločnosti, pretože sa aj tak zo všetkého vyvinia. Zákony im to – pozri vyššie – tolerujú.

Zastreliť mačku, psa, vlka, medveďa (atď.) ako škodnú možno za istých gumových podmienok veľmi ľahko. V realite však ani tie smiešne podmienky neplatia. Stačí nenávisť ku všetkému živému, čo by mohlo ohroziť budúcu poľovníkovu korisť. On si ju piple pre svoju pušku, tak aký vlk, čo to má znamenať? Hladný vlk znamená mŕtvy vlk. Rovnako ako šťastný pes, ktorý si chce polietať po slobode, keďže takmer všade je jeho voľný pohyb zakázaný. Pritom sa preukázateľne vie, že spolužitie so zvieratami človeku prospieva. Zjavne okrem časti poľovníkov.

Gumové zákony pre poľovníkov a držiteľov zbraní, Slovensko ako jeden veľký poľovný revír a vyčísľovanie finančnej hodnoty zvierat iba ako veci budú naďalej podporovať vrahov prirodzených obyvateľov lesa i domácich miláčikov v ich vražednej vášni. Nielen jelene, medvede či vlky, ale aj psy a mačky, a vlastne i ľudia, traste sa! Poľovník je boh a každý správny zákon na to pamätá. Čítajúc všetky tieto „jóbovky“ znova sa pýtam, ktože to tvorí na Slovensku zákony a rozhoduje aj o našich životoch?

© Autorské práva vyhradené

62 debata chyba
Viac na túto tému: #poľovačka #lov