Fundamentalisti útočia v Poľsku

Zatiaľ čo sa stále hovorí o hrozbe islamského fundamentalizmu, v našom regióne cítiť skôr ten katolícky. V Poľsku vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) posunula do ďalšieho čítania návrh zákona, ktorým úplne zakáže vykonať a podstúpiť ukončenie tehotenstva a obmedzí možnosť umelého oplodnenia.

04.10.2016 18:00
debata (7)

Ak návrh prejde, poľský Sejm zo svojej moci rozhodne, že budú rodiť aj znásilnené ženy, v incestnom vzťahu i s ťažko deformovaným plodom. Potrat budú môcť absolvovať, iba ak bude ohrozený život matky. Za potrat môže ísť do väzenia matka aj vykonávajúci lekár.

Jednou rovinou tohto sporu sú reprodukčné práva žien verzus právo dieťaťa na život. Tento spor ľudskoprávna doktrína vyriešila a určila sa všeobecne prijímaná deliaca čiara – do dvanásteho týždňa môže žena neželané tehotenstvo ukončiť. Potom dominuje právo dieťaťa na život.

Existuje množstvo dôvodov, pre ktoré sa ženy, často bolestne a zložito, rozhodujú o ukončení tehotenstva. Určite by bolo prospešnejšie, v 21. storočí, zaviesť sexuálnu výchovu do škôl a pokrývať antikoncepciu v zdravotnom poistení, tým čo najviac predchádzať nevyhnutnosti vôbec o potrate uvažovať. Pointa však ostáva: každá žena má právo zaobchádzať so svojím telom a rozhodovať sa za seba.

Druhou rovinou je riziko, ktoré úplný zákaz potratov prináša. Teraz sa ročne v Poľsku vykoná približne 2 000 potratov a podľa odhadov ďalších približne 100-tisíc sa udeje nelegálne alebo v zahraničí. Poľky za potratmi cestujú napríklad k nám.

Čo si teraz myslia svätuškárski predkladatelia tohto zákona? Kto si spomenie na Ceaucescovu éru v Rumunsku, kde boli potraty prísne zakázané a stálo to tisíce životov, vie, že takéto legislatívne opatrenie nezníži potrebu tento zákrok podstúpiť. Iba ho ženám sťaží a bude sa vykonávať v riskantných a nedôstojných podmienkach. Preto je vešiak jedným zo symbolov protestov organizovaných po celom Poľsku.

Neprekvapí, že hlavným ťahúňom týchto iniciatív sú fundamentalistické kresťanské združenia, katolícka cirkev a konzervatívni poslanci – najmä muži. Je fascinujúce, ako často si osobujú právo rozprávať ženám do rozhodovania o ich vlastnom tele. Ale Poľsko nie sú len katolícki fundamentalisti. Nie je to väčšinový názor a spoločnosť sa posunula. Proti tomuto návrhu vyšli do ulíc desaťtisíce Poliek a Poliakov. Viac ako 76 percent obyvateľov právo na potrat schvaľuje a pravidelne sa objavujú občianske aj legislatívne iniciatívy na liberalizáciu tohto zákona.

Zákaz potratov je nielen proti právam žien, ale nikomu nepomáha. Ide o hrubé pošliapavanie ich dôstojnosti a snahu katolíckych fundamentalistov nanucovať svoje náboženské predstavy, ktoré im nik neberie, celej sekulárnej spoločnosti.

Inak to nebolo u nás v prípade práv LGBT osôb či pri vyjadreniach nemenovaného známeho farára o tom, že „ženy majú byť radšej doma a rodiť deti“. Koniec koncov aj pred poslednými parlamentným voľbami naši konzervatívci podali spiatočnícky návrh zákona o zákaze potratov na Slovensku a o uväznení žien a lekárov, ktorí by sa na tom podieľali, až na päť rokov.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #potraty