Málo politických strán

Všetkých spoluobčanov v poslednom čase najviac znepokojoval zrejmý nedostatok politických strán. Je ich nateraz iba 156, no každý si uvedomuje, že na Slovensku ich nikdy nemôže byť dosť. Môže ich byť už i viac, lebo málokto to sleduje každú hodinu.

23.10.2016 15:00
debata (8)

Ak niektoré zanikajú, vedie to politicky zmýšľajúcich občanov k ťažkým depresiám a chronickej nespavosti. Prirodzene, iba tých, čo nezaspali na vavrínoch. Lebo už sa veru rozpadla aj taká strana, ktorá bola súčasťou vládnej koalície, čo je v podstate sen každej strany. Hoci viaceré sa naoko vyhradzujú voči iným stranám a tvrdia, že s takými by do koalície vôbec nešli a radšej by sa tiež rozpadli.

Rozpad strany je všeobecne vítaný, lebo prirodzene zvyšuje počet politických strán. Tu neplatí, že menej je niekedy viac. Pri politických stranách je menej takmer vždy viac. Mimoriadne plodné v tom odjakživa bolo KDH, z ktorého sa vyvinuli početné strany a hnutia. Keď sa potom postupne rozpadali, politický život nesmierne obohacovali o ďalšie partaje.

Dočítal som sa, že na nový život sa chystá ďalších desať strán, z ktorých každá už potrebuje iba 10-tisíc podpisov. A bude! Až potom sa vraj Slovensko konečne premení zo súčasnej apolitickej púšte na budúcu kvitnúcu politickú oázu.

Každá z nich prinesie pre Slovensko niečo nové a k jeho veľkolepej budúcnosti prispeje aspoň názvom. Ten najčastejšie úplne vhodne nahrádza nejaký zmysluplný program. Nové politické strany majú názov vždy pekný a neodolateľný. Už ním chcú šíriť morálku, ktorej nikdy nie je dosť. Chcú byť proti korupcii, čo obsahuje v sebe nádej. Veď kto by takú malú a neznámu stranu chcel korumpovať? Istotne by tvrdo narazil.

Jedna strana dokonca chce byť úplne bez oligarchov, čo je tiež strhujúca myšlienka. Každý vie, že oligarchovia sú už dávno rozchytaní v iných stranách, viacerí dokonca uprednostňujú iba tie, ktoré sami vlastnia. Názov nevyvoláva vždy iba optimizmus. Napríklad jedna nová strana sa bude nazývať TOSKA.

Podľa zakladateľa Richarda Rybníčka ide v ňom aj o odkaz na operu Giacoma Pucciniho Tosca. Už z toho vidno, že kultúra môže byť v politickej oblasti nesmierne zradná.

V spomenutej Pucciniho opere je totiž istá zvláštnosť: neprežije v nej ani jedna hlavná postava. Všetky sú zavraždené, popravené alebo spáchajú samovraždu. Samotná protagonistka, slávna speváčka Florina Tosca, na konci diela skočí z hradieb, aby sa vyhla zatknutiu. Názov pre stranu je v tomto zmysle samozničujúci. Zodpovedá však, podľa predsedu, danému stavu: „dnes starostovia, podnikatelia, lekári, sestričky, učitelia cítia, že krajina je nebezpečne riadená z Bratislavy“.

Napriek tomu však samotný názov iste nie je horší ako program, pri ktorom sa vyjadril, že Slovensko musí zmeniť územné členenie: „Aby Záhorák zostal Záhorákom, aby bol Šarišan hrdý na to, že je Šarišanom.“ To veru bude neľahká úloha. Najmä ak strana vskutku zvíťazí a niekto sa bude chcieť sťahovať. Dúfajme, že pre to nebude musieť skočiť z hradieb.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Politické strany #TOSKA