Správna voľba

Pri osudových zmenách v dianí sveta chodievam vždy a zásadne na trhovisko na Miletičovej ulici v Bratislave. Jednak je to najväčšie medzinárodné fórum na Slovensku, dostupné fakticky pre každého, a to obyčajnou mestskou dopravou, no zároveň vykazuje v zápasoch globálnych síl a mocností takmer neskutočnú stabilitu.

13.11.2016 15:00
debata (9)

Človek napríklad sleduje vírivé pohyby komodít na burze, na ktorej vždy všetko iba stúpa alebo klesá – a hľa! Príde na Miletičovu a zistí, že nie všetko je také zlé, upokojí sa. Paprika sa nepohla! Pagáčiky stagnujú! Kvasená kapusta si zachovala vyvážený hodnotový pomer k vylúpaným vlašským orechom! To sú veci, ktoré každého spoluobčana upokoja a dávajú mu v dnešnom turbulentnom svete nielen nádej, ale aj istotu.

V súvislosti s prebehnutými voľbami prezidenta USA, pre ktoré som už poriadne nespal niekoľko mesiacov, som preto musel túto blahodarnú inštitúciu tiež hneď navštíviť. Teda vlastne navštíviť známeho forenzného politológa, ktorý sa na rozdiel od skutočných politológov mýli iba o niečo menej. Predstavuje to vždy len takpovediac štatistickú odchýlku.

To je, keď sú dvaja kandidáti, že vyhrá buď jeden, alebo druhý. Aspoň pokiaľ som z dennej tlače tieto zložité matematické súvislosti správne pochopil. Sedel na svojej obvyklej lavičke neďaleko trhoviska, vyhrievanej v tomto chladnom počasí iba niekoľkými fľaškami osviežujúcich okolkovaných nápojov. Teda aspoň ich mal naokolo do sýtosti a všetky boli na dosah.

Skutočné hodnoty, ako povedal klasik, ležia na chodníku, stačí sa zohnúť a zdvihnúť ich. Aj sa naozaj zohol a jednu hodnotu si zodvihol k perám, pričom sa z nej potúžil mocnými nefalšovanými dúškami.

„Tak koho ste volili? Myslím teda pomyselne volili? Lebo sa nepatrí občanom iného štátu do ich volieb vstupovať! Veď my všetci z bývalého Československa veľmi dobre poznáme tento pocit. Teda azda okrem jednej bývalej slovenskej poslankyne, ktorá chce teraz zvoliť úplne iného prezidenta v Čechách?“

Smutne a vyčítavo sa na mňa pozrel: „Aj vy to už o mne viete? Takmer som zvolil Hillary Clintonovú!“ Sklamal ma. Vždy vyzeral a fakticky aj bol doteraz takmer neomylný. „To ako ste mohli?“ nedalo mi.

„Viete, bola to najskôr súhra čudných okolností. Vlastne to zapríčinil jeden študent, ktorý nám za cigaretu prehrával z mobilu strhujúcu pieseň populárnej skupiny Pussy Riot. Nielen slová, no i jej melódia ma primali k tomu, aby som nevolil Trumpa, ale ju! Hneď som sa aj vybral zvoliť ju, no, našťastie, ma už pri Legionárskej ulici zastavil priateľ a nalial do mňa tri vodky. Odhovoril ma!“

Bol som znechutený: „Tri vodky? Nepochopili ste, že mohlo ísť o zákerný predvolebný útok ruských hackerov?“

Odmietavo pokrútil hlavou: „Nepochopil. Veď to bola iba nejaká fínska vodka!“ Človeka vždy poteší, že niekto aj za takýchto nepriaznivých okolností dokáže byť sám sebou a odolávať vplyvom loby a svetového mainstreamu! „A čo to vlastne teraz pijete?“ Hanblivo mi ukázal: „Nuž whisky! Lenže tentoraz bourbon! Nech sa mu darí, chlapcovi!“

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #americké prezidentské voľby