Profesori na Mars

Na rozdiel od mnohých spoluobčanov beriem aj ostatné myšlienky anglického fyzika Stephena Hawkinga vážne. Už dlhšie upozorňuje všetkých na isté nebezpečenstvá civilizácie, ktoré nás istotne neminú, no treba ich mať na pamäti. Upozorňuje napríklad na to, že časom sa obyčajné počítače stanú oveľa inteligentnejšími ako my. O tom som nikdy nepochyboval, lebo nepoznám zatiaľ nijaký počítač, ktorý by sa oženil.

26.11.2016 20:00
debata (4)

Vo svojom poslednom období však Hawking zisťuje, že jedinou možnosťou ľudstva je presunúť sa na inú planétu: „Pokiaľ by mal byť nájdený mimozemský život, je extrémne vysoká šanca, že bude silne pokročilý, a že nás bude vnímať ako my vnímame baktérie,“ uviedol vraj vedec. Tu už prestáva všetka radosť z vesmíru. Vraj by sme mohli dopadnúť podobne ako juhoamerickí Indiáni po prvom kontakte so Španielmi. Nuž nie je to radostná perspektíva, veď to vie každý, kto niekedy v živote počul flamenco, a istotne sa na ňu bude treba pripraviť.

Zo všetkých slovenských orgánov je na takúto možnosť, aspoň podľa mňa, pripravené zatiaľ iba ministerstvo školstva. Prvou myšlienkou, ktorú v súvislosti s touto informáciou ministerstvo nadobudlo, je myšlienka vystreliť na Mars najprv všetkých profesorov a docentov. Má sama osebe silné racionálne a sebaobranné jadro. Zatiaľ sú v spoločnosti najinteligentnejší a preto sa životu na Marse najskôr prispôsobia a dokážu ho spraviť obývateľným oveľa skôr ako iní ľudia.

Prvá by mala, podľa všetkého, letieť na Mars Akreditačná komisia pri ministerstve školstva. Ak nie nikto iný, potom je v nej akademický maliar, ktorý vie, aspoň podľa všeobecne dostupných informácií, o živote vysokých škôl a vedeckom poznávaní všetko. Je vraj rovnako dobrý v teoretickej oblasti, ako aj v bezprostrednej umeleckej činnosti. Práve v nej však, podľa úplne zlých a zákerných jazykov, príliš nevyniká. To však, istotne, v tejto súvislosti nemôže byť dôležité. Na Marse bude Akreditačná komisia profesorov a docentov s láskou vítať.

U nás doma to žiaľ, aspoň zatiaľ, nie je vôbec možné. Ministerstvo má totiž vo výhľade záľahu zahraničných profesorov a docentov. Tí, pochopiteľne, hneď ako zistia, že majú možnosť pôsobiť aj na Slovensku, hneď naskáču do prvých lietadiel a úplne bez problémov tu začnú učiť. Nejaký plat v tejto súvislosti nemôže zohrávať úlohu. Každému sa v budúcnosti vždy dostane to, čo tomu slovenskému bolo vždy odopierané. Už možnosť nájsť študentov úplne neskazených slovenskými učiteľmi bude totiž vždy a a za každých okolností mimoriadne lákavá.

Okrem nich vraj Slovensku pribudnú docenti z praxe. Docent z praxe je zvláštnym príkladom medziplanetárneho živočícha, ktorý sa nijako neostýcha, ba dokáže aj so samotným ministrom hovoriť ako rovný s rovným. Dokonca aj veľmi vysokopostavený činiteľ v ňom akoby vždy spozná sám seba a je s ním za každých okolností celkom spokojný. Problém je už iba v budúcich tituloch. Základný je, našťastie už celkom jasný: „Psš“ a „Pvš“. T. j. „Plavčan strednej, prípadne Plavčan vysokej školy“.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #reforma školstva #vysokoškolskí profesori #Peter Plavčan