Sú peniaze viac ako prírodný park?

Nadnárodná korporácia, ktorá chce postaviť ropovod cez posvätné územia Indiánov, lokálna vláda, ktorá to umožní, a proti nim ľudia, ktorí si nechcú dať vziať svoje územia.

29.11.2016 14:00
debata (3)

Ako vystrihnuté z brazílskych pralesov? Nie, zo Severnej Dakoty, USA.

Projekt s názvom DAPL za štyri miliardy dolárov má ropovodom spojiť štyri štáty USA. V Dakote však projekt ráta s tým, že potrubie povedie cez chránené parky, cez posvätné územia pôvodného indiánskeho kmeňa Siouxov a dokonca hrozí kontaminácia zdrojov pitnej vody.

Siouxovia sa proti tomuto projektu postavili. V rezervácii Standing Rock, v mieste, kadiaľ má viesť ropovod, postavili kemp a nenásilným protestom chcú dosiahnuť, aby ropovod túto oblasť obišiel.

Niekoľkostočlenná dobrovoľnícka skupina zložená tak z pôvodných obyvateľov, ako aj z ekológov a sympatizantov od augusta čelí brutálnemu postupu polície a súkromných bezpečnostných zložiek firiem stojacich za projektom.

Do dnešného dňa bolo za vyjadrenie názoru zatknutých 528 ľudí, voči demonštrantom bolo viackrát použité násilie. Súkromní ochrankári boli natočení, ako napádajú zhromaždených, púšťajú na nich psov, používajú slzotvorný plyn, snažia sa medzi nich infiltrovať, vyvolávať násilie, rozbíjať odpor. Polícia proti nim používala dokonca vodné delá pri teplote pod bodom mrazu a ľudí, ktorí sa angažujú v proteste, vyhľadávala a sledovala na Facebooku.

Podľa výpovedí miestnych prituhuje, nad kempom protestujúcich lietajú drony, aktivisti sú odpočúvaní, jedna z hlavných organizátoriek bola „preventívne“ zatknutá a šesť hodín zavretá v psej búde. A to sa medzičasom organizovali podporné podujatia za Standing Rock vo viac ako 100 mestách vo svete vrátane Bratislavy.

Výstavba DAPL je pre našinca stará známa pesnička: ropovod povedie, kadiaľ je to najvýnosnejšie, firma nemá riadne povolenie, lebo je to vraj iba „formalita“, nespravila sa žiadna štúdia environmentálnych dosahov, napriek tomu, že veľkosť a závažnosť projektu to vyžaduje, firma však formálne rozkúskovala ropovod na menšie infraštruktúrne projekty, čím sa vyhla otázke dosahov na životné prostredie a povolenie sa získalo oveľa rýchlejšie.

Obama sa vyjadruje opatrne, naposledy sa vyjadril, že „sa to nejako uhrá v najbližších týždňoch“, čím asi myslel, že ešte pár týždňov násilia voči ľuďom, ktorým sa takéto praktiky nepáčia a ktorí sa pripravujú na to, že budú rezerváciu obraňovať aj v treskúcej zime, bude na ich zastrašenie stačiť. Asi tým myslel aj to, že nepopulárne rozhodnutie radšej ponechá na nového prezidenta Trumpa, ktorý má vo firmách stavajúcich DAPL finančné podiely.

Globálne toho máme mnoho spoločného. Už koľkýkrát si ten, kto má peniaze, myslí, že môže čokoľvek, postaviť čiernu stavbu, vyrúbať park, znečistiť pitnú vodu, kúpiť si na to povolenie a rovno aj rozhodnutie súdu. Ale tak ako sa v juhoamerických pralesoch spolupracujúce kmene obránili lesy proti výrubu, tak sa v jednej civilizovanej krajine môže konečne ukázať, že sú väčšie spoločenské hodnoty ako len zisk.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Ropovod #USA