Právo na slušný plat

Desiaty december bol dňom ľudských práv. Nech nám pripomenie, že Všeobecná deklarácia ľudských práv ochraňuje ľudí aj voči vykorisťovaniu, slabým platom a zlým pracovným podmienkam.

13.12.2016 15:00
debata (11)

Vznikla z hrôz druhej svetovej vojny, z presvedčenia, že ľudstvo podobným tragickým chybám musí predísť – tým, že zakotví hodnotu každého človeka, jeho rovnosť pred zákonom, neodňateľnosť práv, ale aj zakotvením princípu, že život nemôže byť len živorením.

Tvorcovia a tvorkyne spomínaného dokumentu chápali, že je málo platné právo voliť človeku, ktorý nemá čo jesť, a právo byť zvolený a kandidovať do verejných štruktúr tomu, kto má tri zamestnania, aby uživil rodinu. Život musí mať istý ekonomický štandard a sieť sociálnej ochrany na to, aby sa mohli napĺňať politické práva. Deklarácia chápe chudobu ako porušenie ľudských práv a má za to, že ekonomický systém musí byť nastavený tak, aby ju minimalizoval. Dnes sú jej články rovnako platné, ako boli pri jej vzniku. Článok 23 hovorí, že „každý má právo na prácu, na slobodnú voľbu povolania, na spravodlivé a uspokojivé pracovné podmienky a na ochranu proti nezamestnanosti… Každý, kto pracuje, má nárok na spravodlivú a uspokojivú odmenu, ktorá by zabezpečovala jemu samému a jeho rodine živobytie zodpovedajúce ľudskej dôstojnosti.“

"Je minimálna mzda 435 eur v hrubom, za ktorú pracuje približne päť percent Slovákov, „spravodlivá a uspokojivá odmena“? Dá sa z nej vyžiť pri cenách eurozóny? Polovica obyvateľov Prešovského kraja zarába menej ako 658 eur v hrubom. Len na porovnanie, minimálna mzda neďalekého Slovinska je 760 Eur. Tradične sa bude namietať, že naše hospodárstvo na to nemá, že nízke mzdy – rozumej ťažké životy a nízke mzdové štandardy – sú našou konkurenčnou „výhodou“.

Odhliadnuc od nemorálnosti takejto stratégie sa treba pozrieť na zisky nadnárodných korporácií, ktoré tu pôsobia. IBM za druhý štvrťrok 2016 udáva čistý zisk 2,4 miliardy eur, Henkel 600 miliónov, Volkswagen 4,4 miliardy. V susedných Čechách nedávno vyšla analýza ziskov ČSOB, z ktorej vyplýva, že napriek pomerne vysokým platom v bankovníctve každý zamestnanec vytvorí firme čistý zisk 3,1-krát väčší ako jeho vlastná mzda. Je férové tvrdiť, že nemôžeme zvyšovať mzdy?

Toto je praktická aplikácia ľudskoprávnych princípov do ekonomického systému tak, aby zabezpečoval dôstojnosť a dôstojný život každému a každej. Keď sa vlády v strednej a východnej Európe rozhodli, že nalákajú investorov čo najnižšími mzdami a daňami, je tu teraz jasné riziko, že pri zvyšovaní miezd sa automobilky zdvihnú a odídu do ešte lacnejšieho kraja. Preto jediné, čo môžeme urobiť, je nastavovať minimálnu mzdu na úrovni Európskej únie.

Rovnaká mzda za rovnakú prácu, keď zjednotený trh a jednotná mena, nech sa to premietne aj vo výplatách a štandarde všetkých pracujúcich. Alebo iný spôsob, akým sa zabezpečí dôstojný život pri rastúcich cenách bývania, energií a potravín. Tak, ako nie je v poriadku, keď firmy šetria a znečisťujú životné prostredie, nie je v poriadku, ani keď šetria na ľuďoch.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #plat #ľudské práva