Platby v starej mene

Nemecké obchodné reťazce aj tento rok hľadajú nové formy marketingu. Medzi ne napríklad patrí možnosť zaplatiť za nákup v markách.

19.12.2016 17:00
debata

Väčšina supermarketov používa pri prepočte eur na staré nemecké marky výmenný kurz z roku 2001 (1 euro = 1,95 DM), keď marku nahradilo euro. Reklamné pútače zákazníkov lákajú sloganmi: „Plaťte ako kedysi“, hoci ceny v eurách prepočítané na staré marky dokazujú, že dnes sa za staré bankovky a mince s nemeckou orlicou nedá ani zďaleka kúpiť to, čo pred pätnástimi rokmi.

U nás oprašovanie platieb v starej mene nemá zmysel, pretože slovenská koruna nebola platidlom, ktoré by sa vo veľkom rozsahu používalo v zahraničí. Po prechode na euro zostalo v obehu až 13 miliárd mariek, z ktorých časť sa pravdepodobne nenávratne stratila počas občianskej vojny v Juhoslávii, kde si ľudia pre hyperinfláciu odkladali predovšetkým nemecké marky.

Tie je možné zameniť za eurá jedine v centrálnej banke, čím drobná výmena starých platidiel predstavuje iba stratu času. Nemci pri platbách v starej mene stavili aj na to, že legislatívne časovo neobmedzená zostala nielen výmena bankoviek, ale i všetkých mincí.

Obdobne je to aj v Rakúsku, kde sa kovové a papierové šilingy dajú zameniť v Rakúskej národnej banke. Zabudnuté alebo nájdené platidlá tak majú stále svoju cenu, hoci nejde o numizmatické skvosty. Pre úplnosť treba dodať, že slovenské mince, s výnimkou pamätných platidiel, nie je už dnes možné na eurá vymeniť vôbec.

Takže marketingové ťahy podľa vzoru nemeckých reťazcov u nás nemajú žiaden zmysel. Nemecký príklad však u nás môžu využiť pred prichádzajúcimi sviatkami najmä charitatívne a cirkevné zbierky. Vyzbierané staré marky a šilingy tak môžu po výmene na eurá poslúžiť tým, ktorí to naozaj potrebujú.

Súčasné svetové trendy obmedzovania platieb v hotovosti majú spoločného menovateľa – je ním snaha krajín bojovať proti daňovým únikom a zároveň odhaľovať tých, čo majú značné sumy, pochádzajúce často z nelegálnych príjmov, v hotovosti. Takéto opatrenia na potláčanie šedej ekonomiky zaviedla v poslednom čase India a Venezuela.

V Indii išlo o rýchle stiahnutie z obehu bankoviek v hodnote 500 a 1 000 rupií. Vládne nariadenie o urýchlenom povinnom uložení bankoviek s takouto nominálnou hodnotou do bánk spôsobilo v krajine, kde ľudia skoro vôbec neplatia bezhotovostne, doslova šok.

Neplatné bankovky bolo možné ešte počas určenej doby použiť na platby v obchodoch, čo prudko zvýšilo predaj šperkov a luxusných hodiniek. Dôvodom bola zverejnená informácia, že kto si uloží do banky viac ako 250-tisíc rupií, toho preverí finančný úrad…

Slováci povinnú a rýchlo zrealizovanú výmenu starej meny na novú zažili naposledy v roku 1993, keď došlo k menovej odluke a nahradeniu Kčs slovenskou korunou. Plné kufríky neokolkovaných, pre­padnutých čs. korún na burzách numizmatikov svedčia o tom, že recepty na to, ako pripraviť ľudí o peniaze, sme mali možnosť vychutnať si aj na našom malom Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rakúsko #mená