Obama nebol cool

Elegán s úsmevom plným bielych zubov, oproti Donaldovi Trumpovi hotový štátnik. Barack Obama je možno šarmantný, ale jeho politické dedičstvo je rozporuplné.

11.01.2017 10:00
debata (24)

Mnohí vedia o tom, že zaviedol univerzálne zdravotné poistenie, ktoré je veľkým počinom. Ale málokto si už spomenie, že v kampani pred prvými voľbami sľuboval zavrieť Guantánamo.

V nechvaľne známej vojenskej väznici USA na Kube zadržiavali od roku 2002 spolu 779 väzňov, takmer do jedného bez toho, aby ho postavili pred súd a uznali mu nárok na obhajobu, ako to vyplýva z medzinárodného práva. Viacerých mučili, deväť z nich stihlo v žalári zomrieť. Dodnes ďalej funguje, stále tam prebýva 55 ľudí, z ktorých väčšinu papierovo prepustili už v roku 2009.

Za osem rokov však stihol Obama oveľa viac, ako nezavrieť Guantánamo. Odsúdeniahodný je aj jeho program „zmodernizovanej vojny“: pomocou bezpilotných lietadiel sú USA všade, kde nie sú s dotyčnou krajinou vo vojne, ale napriek tomu ostreľujú jej územia. Obama tak rozšíril operácie v Pakistane, Jemene, Líbyi a Somálsku, nezávislé správy hovoria o tisícoch mŕtvych, väčšine civilistov.

Drony armáda používa namiesto súdu, bez ohľadu na to, že dotyčný nebol vinný alebo to bolo dieťa, v médiách to bude označené ako „vedľajšie škody“. Proti dronom existuje aj vnútorná opozícia. Viacerí velitelia celkom logicky upozorňujú na to, že mŕtvy cieľ už neposkytne ďalšie informácie a že takto vedená nelegálna vojna len zvyšuje riziko terorizmu.

Obama sa zapíše aj ako najúspešnejší americký prezident od druhej svetovej vojny v predaji zbraní. USA si stále držia približne 40-percentný podiel na svetovom trhu, za Obamovej periódy sa predal tovar v rekordnej hodnote 200 miliárd dolárov.

Väčšina neskončila nikde inde ako na Blízkom východe – najmä v jednom z jej najkrutejších režimov Saudskej Arábii. Tá nielenže vedie vojnu v Jemene, zanechávajúc desiatky tisíc mŕtvych a celú generáciu detí v riziku hladomoru, ale predáva zbrane bojovým frakciám v Sýrii a finančne podporuje najextrémistic­kejšie islamistické bunky.

Odchádzajúci prezident USA za sebou určite nezanecháva svet, ktorý by bol bezpečnejším a lepším miestom. Jeho vojenské akcie a masívne predaje zbraní, ktoré sú skôr o krátkodobom zisku z biznisu ako o skutočnom dlhodobom budovaní mieru, prispeli k destabilizácii Blízkeho východu a k predĺženiu vojny v Sýrii, k úmrtiam nevinných civilistov.

Obama pokračuje v Bushovej tradícii úplnej erózie obrazu medzinárodného práva a „západnej demokracie“ vo svete. Smutnou vyhliadkou ostáva, že bude nasledovaný Trumpom, ktorý sa už v predvolebnej kampani vyjadril, ako bude zostrovať medzinárodné napätie.

Bude úlohou Američanov, Američaniek a celej medzinárodnej spoločnosti neprihliadať k USA ako k feudálom a imperialistom a požadovať od nich dodržiavanie právnych a ľudskoprávnych štandardov. Nech nám to však nebráni vnímať aj Obamu kriticky, veď je laureátom Nobelovej ceny mieru, asi jednej z mála, za ktorej udelenie sa komisia v Osle hanbí.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Barack Obama