Dojímavá starostlivosť

Stretnutia v Davose majú už svoj ustálený scenár.

20.01.2017 17:00
debata (9)

Lídri svetovej ekonomiky a politiky so znepokojením konštatujú, že globálny poriadok, vďaka ktorému môžu utešene priberať na moci a majetku, sa otriasa. Dodajú, že treba lepšie rozdeliť benefity tejto úžasnej novej doby. A idú domov. Udržiavať globálny poriadok, vďaka ktorému môžu utešene priberať na moci a majetku.

K ustálenému scenáru patrí aj správa organizácie Oxfam, ktorá upozornila na koncentráciu bohatstva v rukách stále menšej elity. Vlani malo osem ľudí rovnaké bohatstvo ako chudobnejšia, 3,6-miliardová, polovica ľudstva. Najbohatšie jedno percento má viac ako polovicu svetového bohatstva, „horných“ desať percent ho vlastní takmer deväť desatín. Brutálne? Možno áno. No teraz s tým už naozaj budeme niečo robiť…

Politické dôsledky sú zrejmé. Volebné víťazstvo Donalda Trumpa, čoraz väčšia popularita jeho európskych klonov, klesajúca legitimita prakticky všetkého, čo si ľudia spájajú so súčasným poriadkom…

Podľa jedného z prieskumov, uverejneného počas fóra v Davose, Edelman Trust Barometer, klesá dôvera verejnosti vo všetky štyri základné inštitúcie súčasného poriadku: vlády, médiá, biznis i mimovládne organizácie. Ľudia považujú internetové vyhľadávače za dôveryhodnejší zdroj informácií než tradičné médiá.

Tento rok sa kapitáni globálneho biznisu znepokojovali nad osudom strednej triedy. Ohrozuje ju nezamestnanosť, stagnujúce platy, technologický vývoj ju vytláča z trhov práce. Čo je horšie, stráca základnú vieru živiacu jej lojalitu k systému, že sa deti „budú mať lepšie“. Starosť o osud strednej triedy by bola takmer dojímavá – ak by z nej nekukalo pokrytectvo. Pravdou je, že práve na nej stála pomerná spoločenská a politická stabilita takzvaných vyspelých krajín.

Pre elitu bola politickou hrádzou pred požiadavkou radikálnejšej spoločenskej rovnosti. Pre „tých dole“ mohli slúžiť ako vzor spoločenských a kultúrnych ašpirácií: snažte sa, a raz sa všetci môžete mať „takto“ dobre. Starosť o budúcnosť strednej triedy je teda najmä starosťou o budúcnosť poriadku, ktorý niektorým umožňuje utešene priberať na moci a majetku.

Okrem toho, súčasné sociálne problémy to umožňuje interpretovať ako prakticky nevyhnutný dôsledok „vývoja“. Automatizácia a digitalizácia „prirodzene“ zvyšujú nezamestnanosť. Vyspelejšie technológie „objektívne“ znižujú podiel ľudskej práce v hodnote výrobku. Lacnejšie, rýchlejšie a spoľahlivejšie komunikačné technológie a doprava „reálne“ umožňujú, aby sa výroba presúvala do oblastí s lacnejšou pracovnou silou. Koncentrácia firiem vedie „nevyhnutne“ k stále vyšším platom manažmentu.

Všetko, čo vraj treba urobiť, je dať stredným triedam lepšie zručnosti (nemýliť si so vzdelaním), presvedčiť ich, že „flexibilita“ je v konečnom dôsledku lepšia než starosvetské „sociálne istoty“, a naučiť ich rozoznávať seriózne nevyhnutné pravdy od účelových dezinformácií. Potom sa určite opäť stanú oporou poriadku, ktorý im milostivo vyčlenil miesto v druhom či treťom rade.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Davos #Oxfam