Sediaci býk žije

Málokto nepozná siouxského náčelníka Sediaceho býka, symbol jedného z posledných vzopätí pôvodných Američanov v oblasti Veľkých prérií proti dychtivým zlodejom z Európy.

28.02.2017 17:00
debata (6)

V bitke pri Little Bighorne v roku 1876 zjednotené kmene Siouxov do posledného muža zlikvidovali siedmu kavalériu plukovníka Georgea Armstronga Custera. Pravdaže, v tom čase bolo sladké víťazstvo už len labuťou piesňou poníženého národa, ktorý bol po genocíde vo vlastnej krajine odsúdený na potupné štvanie z rezervácie do rezervácie.

Z dnešného pohľadu je možno zaujímavejšie, prečo k bitke došlo. USA po vojne s Mexikom získali nové územia a chceli k nim vybudovať železnicu. Nevyhnutne musela viesť cez rezerváciu, ktorá bola Siouxom pridelená „na večné časy“. Biely vydriduch tam navyše objavil zlato, a tak sa večné časy veľmi rýchlo skončili. Víťazi dohody dodržiavať nemusia.

Na sklonku života ešte Sediaci býk naposledy zabojoval proti veterným mlynom, chcel zabrániť rozpredaniu a rozdrobeniu siouxskej rezervácie. Napokon ho zabili v rezervácii Standing Rock, kde ho prišla polícia zatknúť za praktizovanie Tanca duchov, krízovej duchovnej formy odporu pôvodných Američanov.

Standing Rock sa v poslednom období opäť dostala do stredu diania v kontexte nie nepodobnom tomu z 19. storočia. Projekt Dakota Access Pipeline (DAPL) má byť ropovod dlhý 1 825 km financovaný nadnárodnými spoločnosťami, ktorý spojí štyri štáty USA a rovnako ako kedysi ohnivé koľaje má prechádzať cez zvyšky posvätného územia národa Siouxov.

V ohrození je najcennejší element života – pitná voda. Obyvateľky a obyvatelia rezervácie a ich sympatizanti sa vzbúrili a na mieste, kadiaľ má ropovod viesť, postavili tábor, kde od leta minulého roka pokojne čelili represáliám a dokonca aj mučeniu zo strany bezpečnostných zložiek.

Ich malý Little Bighorn sa odohral 4. decembra, keď Obamova administratíva napokon výstavbu ropovodu územím Siouxov zastavila. Lenže politickí víťazi dohody dodržiavať nemusia.

Sotva nastúpil do funkcie Donald Trump so svojou príslovečnou odbornosťou v environmentálnych témach a láskou k pôvodným národom, podpísal výkonné nariadenia povoľujúce konštrukcie ropovodov DAPL aj Keystone XL spoločnosťou Energy Transfer Partners, v ktorej má investície. Tlačový tajomník Bieleho domu Sean Spicer to označil za „energetickú revolúciu“, ktorá vytvorí desaťtisíce „skvelých džobov“.

Ako informovali médiá, podľa Trumpa „nepriateľské voči americkému ľudu“ (napr. denník Guardian), pred niekoľkými dňami napochodovali do Standing Rocku ozbrojené zložky, „tanec duchov“ rozohnali a mestečko zrovnali so zemou.

Pôvodní Američania sa stiahli do rezervácií, kde ich ponechajú azda aspoň dovtedy, kým tam zas neobjavia ropu či zlato. Ale ako sa vyjadril vodca Siouxov zo Standing Rocku Dave Archambault, aspoň sa „noví Američania dozvedeli, že stále sme tu“.

Ťažko povedať, kedy energetickí revolucionári a my vedno s nimi definitívne zožneme plody legendárneho varovania kmeňa Creek: Až keď vytnete posledný strom, otrávite poslednú rieku, chytíte poslednú rybu, zistíte, že peniaze sa jesť nedajú.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Indiáni #Donald Trump