Veľký brat nás špehuje?

WikiLeaks pod názvom „Vault 7“ zverejnilo dokumenty CIA, ktoré dokazujú, že tajná služba USA dokáže napichnúť nielen akýkoľvek počítač, telefón, ale už dokonca aj niektoré domáce spotrebiče.

22.03.2017 08:00
debata (7)

Načo je vôbec dobré takéto hromadné sledovanie?

Uniknuté dokumenty opisujú arzenál špeciálnych softvérov, ktoré CIA používa na nabúranie sa do rôznych typov operačných systémov počítačov alebo mobilov. Jeden z nich dokáže na diaľku ovládať napríklad televízor Samsung a zapnúť jeho kameru, kým vy máte pocit, že je vypnutý. Bežný človek si asi povie, že mu to je jedno, veď nemá čo skrývať. Treba predsa bojovať proti terorizmu, tak radšej všetkých sledujme. Položme si však otázku, prečo by mal niekto zbierať údaje o človeku, ktorý nie je z ničoho podozrivý, a občas si len tak zapnúť jeho webkameru? Už len samotné ukladanie takýchto dát o jednotlivcovi niekde na niečom serveri, akokoľvek zabezpečenom, zvyšuje riziko, že sa k nim nabúra iný hacker, prípadne iná vláda, ktorá chce špehovať kritikov svojho režimu. Teda niekto, kto tieto dáta narozdiel od CIA môže zneužiť, napríklad na vydieranie alebo rovno väznenie.

V čase obáv o národnú bezpečnosť a neustáleho strašenia teroristickými útokmi sme možno náchylnejší pristúpiť na opatrenia, nech nám aj zasahujú do súkromia. Zatiaľ však nikto nepredložil presvedčivé dôkazy, že plošné sledovanie je efektívne, či prispelo k zvýšeniu bezpečnosti alebo že sa za tie obrovské peniaze oplatí.

Spravodajca OSN pre právo na ochranu súkromia si nedáva servítku pred ústa. Politici, ktorí posilňujú špehovacie zákony, podľa neho nevedia, čo sa deje, ale chcú vyzerať, že niečo robia. Oveľa efektívnejšie sa ukazujú staré metódy tajných služieb, sledovanie vybraných ľudí a infiltrácia do podozrivej skupiny. A, samozrejme, podpora opatrení na znižovanie radikalizácie. Väčšina teroristov, ktorí boli v posledných rokoch za útokmi v Európe, bola už z minulosti tajným službám známa, preto treba posilniť ľudské zdroje na tento typ sledovania.

Hľadať potenciálneho teroristu cez masu všemožných dát o miliónoch ľudí je ako hľadať ihlu v kope sena. Uniknuté informácie o technikách CIA sú v tejto súvislosti o to zaujímavejšie. Pri jednom type softvéru sa spomínajú aj možné ciele, pri ktorých sa dá program použiť, s názvami ako „zahraničné tajné služby“, „zahraničné vlády“, „administrátori systému“. Nikde, pri žiadnom programe, sa nespomína použitie na „teroristu“ alebo „organizovaný zločin“.

CIA sa v médiách ohradzovala, že jej úloha je „byť v prvej línii obrany pri ochrane našej krajiny pred nepriateľmi zo zahraničia, lebo Amerika si nezaslúži o nič menej.“ Podľa všetkého však masové sledovanie emailov, telefonátov a správ nepoužívajú len na odhaľovanie teroristov, ale hlavne na špionáž politikov alebo podnikateľských záujmov. A to je slabý dôvod na to, aby sme súhlasili, že Veľký brat v podobe CIA môže sledovať všetkých, pre istotu.

Ako bude vyzerať ďalší krok, ktorý príde na rad o päť či desať rokov? Preventívne zavrieme všetkých, ktorí sa tajnej službe USA znepáčia, nech sami dokážu, že sú nevinní?

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #odpočúvanie #USA