Letecký most

Mnoho spoluobčanov teraz nášmu pánovi prezidentovi vyčíta, že si občas, vlastne iba raz do týždňa, lieta len tak do Popradu.

02.04.2017 16:07
debata (67)

Obviňujú ho z pomerne veľkých súm, pričom nikto neberie do úvahy, že často (teda asi raz za týždeň) lieta aj mimo sezóny. Mimo sezóny stojí aj taká spiatočná letenka do Londýna asi 40 eur, ak som to v ponuke tzv. nízkonákladovky správne pochopil. To znamená, že do Popradu to nemôže byť v takomto nepriaznivom období lietadlom viac ako nejakých 5 alebo 6 eur…

Menej spoluobčanov si uvedomuje, aspoň podľa mňa, že prezident fakticky a úplne prezieravo už dnes buduje do Popradu letecký most. Pokúsim sa tento svoj laický názor teraz a tu vysvetliť, aj keď v určitých kruhoch koaličných strán vôbec nemôžem počítať s nejakým výrazným úspechom alebo pochopením.

Sú veci, ktoré človeka zarmucujú. Či azda nevnímal náš minister Kaliňák pri problematike letectva slávne osobné posolstvo, ktoré na počiatku svojho pôsobenia venoval náš pán prezident Kiska v prednáške študentom?

Predstavme si napríklad, aspoň na chvíľu, že Poprad by bol niečo ako svojho času západný Berlín. Nemusela by to pre nikoho byť až taká veľmi ťažká predstava, odkedy v Poprade vydláždili námestie. Teda vlastne od chvíle, odkedy je práve Poprad od niekdajšieho západného Berlína takmer na nerozoznanie. A západný Berlín, vo vtedajších časoch potmehúdsky nazývaný aj najväčším ostrovom v Červenom mori, ktorým, prirodzene svojím spôsobom, teda v obkľúčení čistým komunizmom, aj skutočne bol, lebo sa takým stal práve pri vybudovaní múru zo strany východného Berlína. Stal sa akoby nedostupným a fakticky neobhájiteľným.

Tento pomyselný ostrov však svojho času zachránil iba mocný letecký most! Letci a lietadlá Západu doň privážali potraviny, uhlie, cukríky pre deti a iné najdôležitejšie veci, pričom celý západný Berlín iba vďaka nim prežil a prosperoval!

Predstavme si teda Poprad v obkľúčení armádou, no najmä zúrivými hackermi jedného, predbežne vôbec nemenovaného štátu. Tí vo svojich príslovečných zemľankách už držia Poprad i s ním úzko spojené a spriatelené jednotky v krutom zovretí. No práve vtedy lietadlo vzlieta! Na palube má vrecia s chlebom, ryžou, a príslovečnou Sacherovou tortou. Tým sa nemyslí nejaké vrece s úplne pozitívnymi lustračnými materiálmi z obdobia ŠtB, ale iba taký tradičný a veľmi dobrý, dokonca povestný bratislavsko-viedenský zákusok. Teda sladučký a omamný, po všetkých stránkach a vo všetkých ohľadoch iba povzbudzujúci!

Lietadlo vyhadzuje tortu aj ostatné potrebnosti priamo v Poprade a mieri ďalej do Košíc. Na spiatočnej ceste berie na palubu žemle, piškóty pre diabetikov, kanistre so žinčicou, bryndzou a tonery do tlačiarní. Teda fakticky všetko, čo je na udržanie akútnej demokracie vždy potrebné. Slovenské letectvo to v budúcnosti všetko nezištne zhodí priamo v Poprade.

Sú veci, ktoré človeka zarmucujú. Či azda nevnímal náš minister Kaliňák pri problematike letectva slávne osobné posolstvo, ktoré na počiatku svojho pôsobenia venoval náš pán prezident Kiska v prednáške študentom? Teda jeho hlboké a oprávnené presvedčenie o tom, že: „Peniaze nikoho neurobia šťastným?“ Ja sám som to dovtedy nevedel, ale odvtedy som veľmi šťastný.

© Autorské práva vyhradené

67 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #lietadlo #Poprad #letka #Andrej Kiska #lety do Popradu