Corbynov nečakaný nárast

Keď britská premiérka Theresa Mayová nečakane oznámila predčasné voľby, dve veci sa zdali zrejmé: v rokovaniach o brexite povedie Britániu konzervatívna vláda pod jej vedením, a labouristi smerujú k historickej porážke.

26.05.2017 17:00
debata

To prvé zatiaľ platí. Prieskumy verejnej mienky dávajú toryovcom viac ako 40-percentnú podporu, ktorú britský volebný systém premení na pohodlnú väčšinu. Zmätky okolo volebného programu a návrhy na skresanie sociálnych a zdravotných služieb môžu stáť Mayovú ešte pár percentuálnych bo­dov.

No do volieb ostáva len pár týždňov, takže víťazstvo by jej nemalo ujsť. Nehovoriac o tom, že teroristický útok v Manchestri upriamil pozornosť na bezpečnostné otázky, v ktorých je britská premiérka očividne viac doma, než v sociálnej politike.

No druhý „pravdepodobný výsledok“ predčasných volieb už nie je taký istý. Labouristická strana, pod vedením Jeremyho Corbyna, za mesiac znížila náskok konzervatívcov o 6¤%. Je to stále primálo na to, aby mohla dúfať vo víťazstvo.

Podľa prieskumu GfK z polovice mája je dokonca populárnejší než jeho (možní) centristickí protivníci – bývalý predseda Ed Miliband, londýnsky starosta Sadiq Khan či Tony Blair, ktorý ohlásil návrat do politiky.

Pod vývoj preferencií sa mohlo podpísať viacero faktorov. Jedným je, paradoxne, dominantné postavenie toryovcov. S blížiacimi sa voľbami sa k labouristom môžu vracať aj tí centristickí voliči, ktorí nesúhlasili s Corbynovým návratom k ľavicovému programu.

Nemusia sa obávať, že pomôžu zvoliť za premiéra „socialistu“. Zároveň môžu zabrániť volebnej devastácii labouristov a dúfať, že počas niekoľkých rokov v opozícii v nej znova prevládne blairistická línia „tretej cesty“.

Taktické kalkulácie vnútrostraníckych odporcov Corbyna však všetko nevysvetľujú. Netreba zabúdať, že súčasný labouristický líder sa dostal na čelo strany ako outsider, napriek odporu straníckeho establišmentu, po veľkej porážke vo voľbách v 2015.

Jeho hlavnou silou bola schopnosť mobilizovať nových voličov, osloviť ich tradičnými sociálnodemokra­tickými témami: bojom proti nerovnosti, za férové príležitosti, obranou verejných sociálnych služieb.

Prvé mesiace premárnili labouristi internou vojnou a zmätkom spôsobeným referendom o brexite. Corbyn čelil rebélii vlastných poslancov, vnútrostraníckemu pokusu o odvolanie i tlaku nie práve priateľských médií.

Tlaku zatiaľ odolal a dokázal presadiť volebný program blízky svojej politickej línii. To sa ukazuje ako dobrá voľba. Labouristi sa nepokúšajú spochybniť brexit, akceptujú ho ako fakt. Zameriavajú sa na sociálne politiky: bezplatná starostlivosť o deti, financovanie verejného zdravotníctva či investície do bývania.

Ak sa tento trend vo voľbách potvrdí, Corbyn uhrá lepší výsledok, než boli jeho kritici ochotní pripustiť. Aj napriek vnútrostraníckym bojom, slabej pozícii v médiách a stále silnej téme brexitu, v ktorej prirodzene dominujú toryovci. No to ešte neznamená, že sa blairistické krídlo nepokúsi o jeho odstavenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Jeremy Corbyn