Susedia bez eura

Českí podnikatelia by chceli čo najskôr nahradiť korunu eurom. Mnohé firmy u našich západných susedov už dnes uprednostňujú platby v spoločnej európskej mene. Po skončení devízových intervencií zameraných na umelé oslabovanie meny zo strany Českej národnej banky (ČNB) sa kurz koruny oproti euru môže príliš rozkolísať, čo v tamojších firmách vyvoláva značnú neistotu.

29.05.2017 17:00
debata

Plán na zavedenie eura v Česku sa stáva stredobodom pozornosti finančníkov aj politikov. Nový člen vedenia ČNB Marek Mora sa vyslovil proti tomu, aby sa ČR príliš ponáhľala s nahradením koruny eurom. Súčasný stav eurozóny prirovnal k stavenisku, na ktorom by krajina mohla prísť k úrazu. Dôvodov na takéto výroky mal pritom niekoľko.

Jedným z nich je napríklad povinná účasť v bankovej únii alebo v Európskom stabilizačnom mechanizme, z ktorých vyplýva riziko strát, ak dôjde k uplatneniu garancií poskytnutých jednotlivými krajinami eurozóny.

Podľa M. Mora by sa pritom nemalo zabúdať na problémy Grécka. Odpísanie značnej časti jeho dlhov, ktoré navrhuje MMF, síce dáva zmysel, ale zároveň vytvára precedens, že sa bude ešte opakovať s oveľa väčšími negatívnymi dôsledkami aj vo vzťahu k iným krajinám.

Názor českého centrálneho bankára je významne mienkotvorný, pretože sa opiera o jeho dlhoročné skúsenosti z pôsobenia v európskych inštitúciách. Česko sa preto chce presvedčiť, či zavedenie eura bude zmysluplné a nerado by platilo účet za škody, ktoré prípadne nastanú zlými rozhodnutiami doterajších členov eurozóny z minulosti.

Táto opatrnosť sa podobá nazeraniu neohláseného hosťa cez pootvorené dvere, či vstúpiť, alebo zostať vonku. Slovensko za stolom, kde sa rozhoduje, sedí už od 1. januára 2009 a účet za prípadné straty štátov s nezodpovedne riadenými verejnými financiami zaplatí v rámci vynútenej solidarity. Rovnako ako napríklad noví členovia eurozóny z pobaltských krajín.

Sedieť súčasne na dvoch menových stoličkách sa dlhodobo darí iba Bulharsku, ktorého ekonomika zvláda fungovať od roku 1995 s pevným kurzom leva k nemeckej marke, resp. neskôr k euru. Pôvodne chcelo Česko nahradiť korunu v ideálnom kurze 20 korún za euro. Táto eufória však u našich susedov neskôr opadla a dnes sa o kurze ani nediskutuje.

Prijímať na účet eurá alebo platiť v spoločnej mene cez banky je pomerne drahé. Mnohí podnikatelia aj jednotlivci si však v snahe vyhnúť sa drahým poplatkom českých bánk otvorili kontá v zahraničí alebo na platobný styk využívajú poskytovanie platobných služieb prostredníctvom alternatívnych nebankových spoločností.

České firmy v snahe zarobiť na očakávanom posilňovaní českej meny po zrušení umelého oslabovania kurzu centrálnou bankou uprednostnili úvery v eurách, ktoré po vyčerpaní následne menili za českú menu.

Takéto záchranné koleso im však postupne vyfučí tým, že úvery v eurách splatia. Kým sa tak stane, chceli by mať v tom, či a kedy krajina zavedie euro, naozaj jasno. Počúvať výhovorky, že na euro je ešte času dosť, už zásadne odmietajú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #euro