Dlhopisy za korunu

Odhalenie dlhopisovej aféry bolo hlavnou príčinou vládnej krízy v Česku. Dôvodom je zákonná diera v podobe nezdaňovania dlhopisov, zavedeného v roku 2011 v snahe znížiť náklady republiky na platbu úrokov zo štátnych dlhov, ktorých veriteľmi sú obyvatelia krajiny.

05.06.2017 14:00
debata

V zákone sa vtedy objavilo ustanovenie, že daň sa zaokrúhľuje na celé koruny nadol. Takúto daňovú myšičku však namiesto bežných občanov využili vo veľkom štýle majitelia veľkých spoločností. Mnoho z nich využilo za pomoci daňových expertov vydanie korunových dlhopisov na dosahovanie nezdaňovaných úrokových príjmov.

Ak si občan uloží peniaze do banky na termínovaný vklad, banka mu úroky automaticky zdaní zrážkovou daňou. Daňovej povinnosti sa dokázali v minulosti vyhnúť iba ľudia s financiami uloženými v zahraničí. Ani toto však už dnes neplatí, lebo údaje o dosiahnutých kapitálových výnosoch sú predmetom výmeny informácií. Daňové raje pre jednotlivcov tak postupne vysychajú, čo sa však netýka firiem.

Medzi šikovných veľkopodnikateľov využívajúcich model nezdaňovania úrokov na prvých priečkach legálnych neplatičov dane z úrokov sa dostali spoločnosti spájané so skupinou Agrofert, na čele ktorej stojí Andrej Babiš, ale aj spoločnosti skupiny Student Agency prepojené s Radimom Jančurom. Pod podnikateľským mottom „čo nie je zakázané, je dovolené“ vydala firma prevádzkovateľa žltých autobusov a vlakov emisiu dlhopisov so splatnosťou až dvadsať rokov a úrokom 12 % ročne! Samozrejme, úplne oslobodených od dane z úrokov, a navyše započítateľných do účtovných nákladov firmy, ktorá je dlžníkom.

V zásade platí povinnosť firmy zdôvodniť ekonomickú potrebu vydania cenných papierov preukázaním, že slúžia napríklad na financovanie investícií a vytváranie budúceho zisku. Ak si však spoločnosť požičia s vysokým pevným úrokom peniaze na dve dekády a veriteľom sa stane samotný majiteľ firmy, môže z pohľadu daňovej legislatívy kosa naraziť na kameň… Financovať samého seba, či už priamo, alebo nepriamo cez iné firmy môže znamenať v jazyku daňovej správy aj neuznanie výdavkov na udržanie a zabezpečenie príjmov.

Podľa publicistu Tomáša Perglera vydala spoločnosť Student Agency Holding v roku 2012 korunové dlhopisy v objeme 900 mil. korún, čo zakladá nárok na každoročné vyplatenie nezdanených úrokov vo výške 108 mil. korún. Vzhľadom na to, že nešlo priamo o pôžičku spriaznenej firme, ale o výplatu obchodného podielu cez zvláštne vlastnícke štruktúry, neprichádza pravdepodobne do úvahy ani dodatočné zdanenie úrokov. Podľa rovnakého zdroja však nezdanené úroky sú nasmerované do rozvoja modernizácie dopravnej spoločnosti RegioJet, a nie na súkromné účty jej majiteľov.

Investovať do dlhopisov predstavuje pre majiteľa vždy určité riziko. Peniaze v nich totiž nie sú poistené, na rozdiel od väčšiny bankových produktov, štátnou ochranou vkladov. Zabezpečiť si teda na dlhé roky dopredu nezdaňovaný fantastický úrok prostredníctvom dlhopisov dokáže len ten, kto si nedá koleno za korunu vŕtať, ale radšej sám korunové dlhopisy vydáva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dlhopisy #dane #Česko #termínované vklady