Letné kúpanice

Prídem domov, otvorím bránu a susedia sa mi tak neskrývane potešia, že v rozpakoch vynesiem čerešne a sirup, iba aby som sa mohla vrátiť a ešte niečo povedať, a malý chlapec, ktorému podávam čerešne, sa mi pozrie do očí a povie, že teta, vy ste taká dobrá, čerešne ste priniesli. Zostanem v rozpakoch... 

14.06.2017 16:00
debata (1)

Potom je večer, a keď sa stmieva, suseda Lucia uspáva malú Miu, a potichu sa pod perinou zhovárajú, chlapci sa smejú, ešte je predsa svetlo, a smejú sa aj drozdy aj hrdličky a lastovičky a juríčky pod bránou, všetko sa to tu smeje a Mia nie a nie spať, iba prechádzam pod oknami, ale ako keby som bola u nich. Je večer a u susedov zvonia vedrá na betóne aj zvony a keby som bola mačka, chodím po týchto strechách a múroch, šťastná, že sa tu všetci tak mrvíme a že je tu dobre…

Fotografia: Letná kúpanica pod nádherným kaštieľom v Markušovciach pri Spišskej Novej Vsi je hrôza! A kúpanie v rieke Hornád v Spišskej Novej Vsi je tiež vraj otras. A ešte či nám treba nejaké kvóty na imigrantov, keď si nevieme poradiť s našimi neprispôsobivými občanmi? A že najprv by sme mali vyriešiť u nás doma rómsky problém – lebo netvárme sa, že tu nie je – je, a stále silnejúci… a potom sa zaoberať medzinárodnou humanitou. A že nech príde niekto na Spiš a uvidí to na vlastné oči, nie z tepla bratislavskej kaviarne, ale v reálnom živote! Namietate, že sa kúpu v rieke a že nevidíte v tom nič zlé, no dozviete sa, že je, ale nie v strede obce a pod krásnou historickou pamiatkou, kde chodia turisti, a ak, tak iba ako atrakcia či pripomenutie si stredoveku.

Potom si pomyslím, že taký stredovek by som vlastne brala, a že mi vlastne omnoho viac prekážajú turisti. A nielen na Spiši, ale aj v Bratislave a Modre, to, ako všetkému rozumejú a ničomu nerozumejú, ich kvalitné topánky, fotoaparáty, sterilné pohľady a nadhľady, ohrnuté nosy a nezáujem o vec, aj o ten náš kaštieľ v Markušovciach! A inak, kdeže by sa tí malí čučinovia mali ísť kúpať, keď  Spišská Nová Ves a jej okolie vraj nemá takmer žiadnu prírodnú väčšiu vodnú plochu na plávanie, a až v Levoči je prírodné kúpalisko a v Spišskej len jedno malé preplnené prechlórované kúpalisko pod Tarčou, Poprad a Vrbové termálne a Dedinky – to všetko je od Spišskej Novej Vsi ďaleko!

Čudujem sa tomu všeobecnému zhnuseniu na sociálnej sieti a zdá sa mi, že ten problém bude vždy, kým všetci budeme Rómom akože pomáhať s tými nosmi, ktoré si držíme, kým to nebude naozajstné podanie ruky. Hľadala som so susedou Luciou robotu, obchádzali sme školy aj reštaurácie a pýtali sa, či nepotrebujú upratovačku, alebo pomocnú silu do kuchyne, a viem, ako sa na ňu pozerali. Šla som preto s ňou a hľadala ju tak, akoby som ju hľadala sebe a dodnes si myslím, že ten veľkorysý pohľad, ktorý mala riaditeľka opatrovateľskej služby v Modre, ktorá ju nakoniec prijala, nám chýba viac ako turisti kaštieľu v Markušovciach. Chuť pomôcť, byť zvedavý na človeka bez ohľadu na to, aké má vlasy, nohy, oči. Lucia dnes chodí do roboty, urobila si opatrovateľský kurz. Turisti totiž žiadnu pomoc nepotrebujú!

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba